El conseller de la Presidència, Francesc Homs, ha explicat que Artur Mas i Oriol Junqueras exploraran una candidatura conjunta per a les generals després del 27-S. "Jo el que sé, perquè estava present, és que el president va dir: 'Això ho hem fem combinat ara i a les generals o ho decidim més endavant? I Junqueras va dir: 'Jo crec que és millor que ho decidim més endavant'", ha dit Homs a Catalunya Ràdio. Ha insistit que es fixarà un termini de 18 mesos com a màxim per declarar la independència, però ha afegit que "si es pot fer abans, no s'esperarà a fer-ho després". Ha admès que s'haurà de trencar la legalitat espanyola, i ha recordat que "a l'època de Franco també hi havia legalitat".

Homs ha indicat que Mas i Junqueras van acordar parlar de la qüestió de les generals després del 27-S. El president va posar el tema sobre la taula i el republicà va opinar que era millor deixar-ho per a més endavant.

El conseller ha insistit que ell no formarà part de la llista conjunta acordada entre CDC, ERC i les entitats de la societat civil independentista, tot i que ha reconegut que li faria una "il·lusió immensa" anar-hi. Sobre l'acord, que ha confirmat que es presentarà dilluns a la tarda, ha indicat que inclourà el termini màxim de 18 mesos per declarar la independència, però que si es pot avançar, ho faran. "Si avui podem fer una cosa, no esperarem a fer-la demà", ha dit. El Govern, ha dit, ja ha fet una "mena de manual d'instruccions per assolir un estat propi", identificant tots els tractats internacionals i organitzacions involucrades.

Homs ha reconegut que s'haurà de trencar la legalitat espanyola en algun moment, però ha remarcat que hi haurà la legalitat catalana conseqüència d'una legitimitat democràtica. "El que farem és complir la llei del Parlament", ha argumentat.

"És que si no, no serem mai lliures. Sempre tindrem aquesta imposició d'aquesta legalitat espanyola que, com s'ha demostrat, és d'una arbitrarietat absoluta. A l'època de Franco també hi havia legalitat", ha remarcat el conseller, que ha demanat "anar amb compte en donar per bones determinades circumstàncies si no vénen acompanyades per un principi democràtic". Acte seguit, ha afegit que no estava comparant ambdues situacions.

Pel que fa a les declaracions de Josep Antoni Duran i Lleida remarcant que qui té por de presentar-se en solitari és CDC, Homs ha ironitzat que ha quedat "molt impressionat" i ha dit que li agradaria que Duran "s'expressés amb més joia i felicitat". "Estic encantat... Tenim molta feina. Respecto a tothom també a Duran, i a partir d'aquí, el judici ja el farà qui l'ha de fer, que és el conjunt de la ciutadania", ha conclòs.