El president d'ERC, Oriol Junqueras, va explicar ahir que acceptava ara una llista conjunta perquè el full de ruta era més concret, explícit i escurçava els terminis, i també perquè la candidatura era una "explosió de sensibilitats" i una fotografia d'una gran "potència". "El que hem volgut és garantir el camí cap a la independència en uns terminis adequats, sense dilacions innecessàries, amb un programa molt concret", va dir a Catalunya Ràdio i Rac 1, on va insistir que la declaració d'independència es podia fer en menys de 18 mesos. "Per què cal esperar 18 mesos si es pot fer en 9?", va preguntar. Junqueras va evitar cap retret a la CUP i a ICV-EUiA i els va estendre la mà per col·laborar en el procés constituent.

D'aquesta manera Junqueras va argumentar els motius del canvi d'opinió d'ERC pel que fa a la candidatura conjunta independentista, i va fer èmfasi en la concreció del full de ruta d'acord amb el que també diu el Consell Assessor per a la Transició Nacional. "Com que estem convençuts que això es pot fer en uns terminis més curts dels que s'havien dit, hem procurat que quedi clar que és així", va dir. Junqueras va apuntar que ara hi havia sobre la taula "unes concrecions, unes explicitacions molt clares i molt concretes", amb una declaració d'independència que es pot fer en un marge de sis, vuit, nou o deu mesos. Però també va remarcar la pluralitat de la candidatura, la seva "inclusivitat extraordinària". "Imagini's la fotografia. És d'una potència ella sola... té una capacitat explicativa...", va apuntar Junqueras sobre Raül Romeva, Carme Forcadell i Muriel Casals, amb la resta de candidats de la llista. Junqueras es va referir especialment a Romeva i va reivindicar el vincle que havia fet amb ell i amb Ramon Tremosa al Parlament Europeu, "predibuixant" allà l'esquema que ara s'està reproduint a Catalunya. No va voler parlar de més noms que formaran part de la candidatura, però es va mostrar convençut que l'entitat Súmate també hi tindrà un paper important.

L'endemà

El republicà va verbalitzar el que s'havia anat publicant els darrers dies sobre el full de ruta per a després del 27-S. Va explicar que primer hi hauria una declaració nominal d'inici del procés d'independència a partir de la qual es començaria a aprovar un paquet legislatiu per preparar les estructures d'estat necessàries per funcionar.

Primer de tot, però, s'aprovarà una llei de transitorietat jurídica, que establirà que el marc espanyol continua vigent mentre que no sigui substituït pel català. El següent pas serà iniciar el procés constituent, i aquí va voler estendre la mà a la CUP, però també a aquells que tot i que no vulguin la independència, seran "respectuosos" si obté la majoria i voldran participar de la creació del nou país. La Constitució, va continuar, haurà de ser ratificada en referèndum, que servirà per posicionar-se també sobre el nou estat. Pel que fa al govern, va indicar que hauria de ser "de la màxima concentració possible", amb uns objectius i uns terminis "molt concrets". Junqueras no va voler parlar de xifres, però sí que va apuntar que la barrera dels 68 escons era "molt rellevant".

Per la seva banda, Romeva va advertir sobre la seva presència i la d'altres persones independents a la llista que "això no va de noms concrets", sinó que "es tracta de fer el referèndum" sobiranista que no va ser possible realitzar legalment el 9-N.

Segons va explicar, havia acceptat ser cap de llista de la candidatura independentista unitària en la qual hi haurà també Mas i Junqueras, "com una gran oportunitat i una responsabilitat molt gran". A Romeva li van arribar crítiques fins i tot de la líder dels independentistes d'ICV, Sara Vilà, qui va considerar que l'exeurodiputat d'ICV "ha caigut en una gran trampa".