L'exdirigent d'ICV Raül Romeva liderarà la llista de CDC i ERC amb entitats sobiranistes, que busca independitzar Catalunya sis mesos després d'intentar fer de nou Artur Mas president català, mentre el Govern central va alertar ahir que si les eleccions estaven fora del marc legal, les impugnaria. El president del Govern, Mariano Rajoy, va advertir que les catalanes del 27-S serien «unes eleccions autonòmiques» més malgrat les «maniobres de confusió» que es volguessin generar, mentre que la líder del PPC, Alícia Sánchez-Camacho, va apel·lar «més que mai» a la «unitat de partits constitucionalistes» (PP, PSC i Ciutadans). Els líders de CDC, Artur Mas, i d'ERC, Oriol Junqueras, van comunicar personalment la decisió del cartell electoral a Romeva en una reunió al Palau de la Generalitat, convertit a la seu d'operacions d'una candidatura que posarà l'expresidenta de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Carme Forcadell, i la presidenta d'"mnium Cultural, Muriel Casals, als llocs dos i tres, respectivament, de la llista.

Poc després, Romeva va afirmar a Twitter que assumien «col·lectivament el compromís» per «guanyar» de forma conjunta les catalanes. En to més eufòric, Junqueras va escriure a la mateixa xarxa social: «Som-hi! Guanyarem». La candidatura comptarà finalment amb pocs independents i cares noves ja que Romeva fins fa molt poc era eurodiputat d'ICV, Carme Forcadell va ser regidora d'ERC a Sabadell (Vallès Occidental) i només Casals, més els llocs números sis, set i vuit de la llista estan reservats per a l'anomenada societat civil. La resta s'ho repartirà al 60% i 40% CDC i ERC, respectivament. Segons fonts sobiranistes, l'objectiu d'aquesta candidatura és que, malgrat anar al número quatre, el convergent Artur Mas repeteixi en la presidència de la Generalitat si la candidatura rep l'aval dels catalans, per iniciar un procés de «desconnexió» amb l'Estat que hauria de culminar en sis mesos, un any davant del full de ruta anterior estudiada per Mas. Junqueras anirà de número cinc de la llista i s'estudia que ocupi un lloc destacat en un Govern de coalició després de la cita electoral del 27 de setembre.

Els objectius

El pacte entre CDC i ERC preveu així un procés de «desconnexió legal» de Catalunya de la resta d'Espanya que duraria de sis a vuit mesos si aquesta candidatura guanya els comicis, i que culminaria amb un «punt de ruptura»: una declaració unilateral d'independència. Segons fonts dels dos partits, el procés de «desconnexió» inclou l'aprovació per part del nou Parlament d'un paquet de mesures legals, entre elles una «llei de transitorietat jurídica» per suplir el marc legal espanyol i evitar buits de poder.

La «llei de transitorietat jurídica» mantindria vigent l'ordenament jurídic espanyol en tots els àmbits en què no hi hagi lleis catalanes, les quals prevaldrien. Altres lleis previstes serien les destinades a crear estructures d'estat fonamentals, com la d'hisenda pròpia -a partir de l'Agència Tributària de Catalunya- o la de Seguretat Social. Rajoy es va referir a l'anunci d'aquesta llista independentista als passadissos del Congrés i va subratllar: «Aquestes són unes autonòmiques per elegir un Parlament autonòmic i res més». Després d'assenyalar que el PP es presentarà com el que és, el Partit Popular, va reiterar que ell no entraria en «maniobres de confusió» davant unes eleccions que s'atindran a l'Estatut. Davant seu, va garantir que el Govern faria complir les lleis i defensaria la Constitució, la sobirania nacional i el dret de tots els espanyols a decidir el que volen que sigui el seu país.

Més reaccions

El ministre de Justícia, Rafael Catalá, va afirmar en aquest sentit que si a Catalunya es convocaven eleccions fora del marc legal, el Govern les impugnaria, però va afegir que no partia «d'una desconfiança que es produeixi una convocatòria que no respecti el marc jurídic actual». Català va aclarir que les eleccions que es convoquin «no seran plebiscitàries» perquè «no hi pot haver un altre format diferent» que els comicis per elegir diputats al Parlament català. Per la seva banda, el líder del PSC, Miquel Iceta, va acusar Mas de «parapetar-se» darrere del número u de la candidatura pactada amb ERC, Raül Romeva, per no respondre de la seva gestió en el Govern.

«El meu plantejament és molt diferent: com que vull ser president de la Generalitat, encapçalo la lista. No entenc la lògica d'una llista en la qual qui es presenta com a president va quart», va apuntar. També la coordinadora nacional d'ICV, Dolors Camats, creu que l'exmilitant del seu partit Raül Romeva «canvia d'equip» ja lidera una llista «de, per i amb» Mas, dissenyada «per garantir» que torni a ser president de la Generalitat. Per a l'aspirant d'ICV en les catalanes, Joan Coscubiela, la llista de CDC i ERC posa en relleu que Mas veu com a principal rival la candidatura de confluència d'esquerres (ICV i Podem).