L'acord independentista pel 27-S preveu que Artur Mas vagi de número 4 de la llista i que Oriol Junqueras el segueixi com a número 5, segons han confirmat a l'ACN fonts coneixedores. Els tres primers llocs de la llista els escollirien les entitats. A l'espera que l'acord sigui ratificat per tots els actors i presentat públicament, es comencen a conèixer alguns detalls importants, com per exemple que ja existeix l'acord que Mas seria investit president de la Generalitat en cas d'aconseguir la majoria necessària. També s'ha acordat el percentatge de repartiment de la resta de posicions, un 58% per a CDC i un 42% per a ERC, en consonància amb l'actual equilibri de diputats al Parlament.

Si finalment l'acord és ratificat per tothom i anunciat públicament, en els propers dies s'entrarà en la negociació sobre els diferents noms que formaran part de la llista. El que ja està clar és que Mas aniria de quatre i Junqueras de cinc, i que seria l'actual president el candidat a la reelecció, encara que no encapçali la candidatura. Els tres primers llocs seran designats per les entitats, tot i que és evident que una qüestió tan important tindrà el concurs i haurà de tenir el consens també dels partits. Ara bé, no sembla que aquesta setmana es pugui conèixer ja qui serà el cap de llista.

Pel que fa a la resta de posicions, sis i set no serien tampoc polítics, i a partir de llavors es treballaria amb un esquema de repartiment del 58% per a CDC i el 42% per a ERC. Si els partits decideixen situar partits o independents és cosa seva, però si proposen persones de fora del partit ha de ser per consens. Demòcrates de Catalunya podria formar part de la quota convergent, mentre que MES seria de la republicana.

Aquests són alguns dels detalls de l'acord, que finalment preveu que hi hagi polítics a la llista, com volia CDC, però sense Mas encapçalant. ERC fa èmfasi en el full de ruta per arribar a la independència com el punt principal del pacte.

Queda per veure encara quan es presenta l'acord, tot i que la previsió inicial és que fos dimecres al Parlament. CDC ja l'ha ratificat, però caldrà esperar a la resta, especialment a ERC.

Qui ja ha dit que no participarà és la CUP, que reclamava una candidatura sense polítics i amb unes eleccions constituents consecutives al 27-S. L'esquerra independentista ha argumentat que ells no han entrat en aquest acord perquè "han canviat el tauler de joc", i han negat que hi hagi cap pacte de governabilitat o de no agressió, com s'ha publicat.