El president de l'ANC, Jordi Sànchez, i la presidenta d'Òmnium Cultural, Muriel Casals, han celebrat aquest dimarts el preacord al qual han arribat CDC i ERC per una llista conjunta el 27-S. A la sortida de la cimera que ha reunit els dos partits i les entitats al Palau de la Generalitat, han explicat que els dirigents de les entitats sobiranistes (també l'AMI) han avalat el document que se'ls ha presentat i ara seran les respectives executives les que, reunides d'urgència aquest mateix dimarts, hauran de ratificar l'acord. "És un bon preacord que esperona a guanyar el 27-S", ha explicat Sànchez, que s'ha mostrat convençut que tornarà a generar "el germen de la il·lusió" en l'independentisme.

Després de la reunió d'aquest dimarts, molt més curta que la de dilluns, les entitats més importants han sortit satisfetes de la trobada i amb una més que bona impressió. Sense dubtes que tant els partits com les organitzacions ratificaran el primer aval expressat a la trobada, Muriel Casals i Jordi Sánchez han assegurat que el preacord els desperta "il·lusió".

El president de l'ANC s'ha mostrat "totalment optimista" i ha afirmat que l'assolit aquest dimarts "és un bon preacord i esperona a guanyar el 27-S, que és el que les entitats hem demanat des del primer moment". En aquest sentit, Jordi Sánchez ha recordat que l'ANC i Òmnium "sempre hem volgut tornar a generar el germen de la il·lusió, el compromís per buscar el plebiscit el 27-S" i el preacord, segons ell, ho aconsegueix.

"Avui se'ns ha presentat l'acord, i les impressions i vibracions són molt positives", ha dit, tot matisant que l'aval complet vindrà de la mà de les ratificacions de les assemblees i direccions dels partits i les entitats. Amb tot, ha remarcat que en aquest preacord "la musica sona molt be i la lletra serà molt potent".

Per la seva part, Muriel Casals ha remarcat que amb reunions com aquesta, partits i entitats "estem treballant per assegurar que el 27-S sigui un plebiscit i es guanyi, que guanyi el sí a la independència". "Estem mirant de quina manera cada organització aporta el que sap fer millor. Nosaltres, les entitats, sabem fer campanyes unitàries, que no son de partit polític, que són d'acostar-se a la població que està convençuda i a la que té dubtes, per explicar que vol dir construir un estat per a Catalunya", ha explicat.

Segons Casals, a hores d'ara, entre tots els presents a la reunió "estem polint els serrells sobre quina forma ha de prendre l'acord". "No és només la llista, sinó també com actuem a partir del dia 28 de setembre. Segurament amb un govern de coalició que posi en marxa els mecanismes per tenir un estat", ha concretat.