Una persona va morir ahir i sis més van quedar ferides en l'accident d'un globus aerostàtic a Vilanova del Camí, prop d'Igualada. Segons van informar els Bombers de la Generalitat, la víctima és el pilot del globus, que, segons sembla, es va accidentar en les maniobres d'aterratge. Un dels sis ferits està en estat molt greu.

El globus participava en l'European Balloon Festival d'Igualada. L'avís del sinistre es va rebre poc després de les vuit del matí, quan el globus va caure per causes que es desconeixen en un camp a tocar de Can Titó, dins el terme de Vilanova del Camí. Es tractava del vol final de comiat del certamen, ja que la part competitiva havia finalitzat aquest dissabte.

Segons va detallar el SEM, la caiguda va deixar un mort, un ferit greu, evacuat a l'hospital de Bellvitge; i 3 ferits menys greus i un de lleu, traslladats a l'hospital d'Igualada. Un últim ferit lleu va ser donat d'alta in situ pel SEM. La víctima mortal és el pilot, un veí de Sitges de 51 anys. Quatre dotacions dels Bombers, quatre patrulles dels Mossos d'Esquadra i quatre ambulàncies i l'helicòpter del SEM van treballar en l'accident.

L'alcalde d'Igualada, Marc Castells, va lamentar que es tractava d'un "fatal accident", ja que, segons va dir, les condicions climàtiques "eren perfectes per volar". Segons el batlle, el globus feia dos anys que s'havia construït i ha assegurat que "tot estava en ordre". De fet, el camp on finalment va aterrar el globus aerostàtic "també era l'adequat", segons va apuntar Castells. "Sembla que hi ha hagut algunes circumstàncies que han provocat que el pilot hagi hagut de fer un moviment brusc que ha acabat amb el fatal desenllaç", va concloure el batlle.

De la seva banda, el director esportiu de l'European Balloon Festival, Àngel Aguirre, també va subratllar que tant les condicions meteorològiques com el terreny on volaven els globus "eren perfectes". Aguirre va recordar que dijous al matí, el primer dia del festival, l'organització va decidir anul·lar el vol inaugural perquè "les condicions de vent eren una mica fortes, tot i estar dins dels marges per volar". Per això, va dir, "la seguretat sempre és l'element primordial en aquest festival". Aguirre va explicar que el pilot que conduïa el globus accidentat és el primer cop que participava en l'European Balloon Festival i que era "relativament nou". Amb tot, el director esportiu del certamen va afirmar que "tenia la llicència en vigor" i, fins i tot, "tenia la certificació de pilot comercial, que exigeix un mínim de cent hores d'experiència". D'altra banda, Aguirre va recordar que el globus aerostàtic "és la modalitat de vol més segura" i va apuntar que "fa més de 15 anys que no hi havia hagut cap accident a l'Estat espanyol". El director esportiu va expressar que "és difícil d'entendre el que ha passat", però "sembla que hi ha hagut un cúmul de circumstàncies, com pot passar en un accident de trànsit".

Tot i que les causes de l'accident encara s'estan investigant, alguns testimonis dels fets van assegurar que el sinistre hauria passat en el moment de l'aterratge, quan la cistella del globus hauria topat amb la tanca del marge d'un camp. Això hauria provocat la caiguda de quatre passatgers, entre els quals el pilot, que hauria quedat agafat a una corda de la cistella. Amb la pèrdua de pes, el globus s'hauria enlairat ràpidament i el pilot hauria caigut des d'una altura d'uns 50 metres.