Principi d'acord de CDC i ERC

Mas i Junqueras formaran part de la llista del 27-S

Traslladaran el pacte a les entitats i a la resta de partits independentistes per intentar sumar-los

14.07.2015 | 00:43
Oriol Junqueras i Marta Rovira

El principi d'acord que han tancat aquest dilluns a la nit CDC i ERC preveu que tant el president de la Generalitat, Artur Mas, com el d'ERC, Oriol Junqueras, formin part de la candidatura conjunta del 27-S, que també inclouria representants de la societat civil. Això és el que traslladaran dimarts a les entitats sobiranistes i a la resta de partits, especialment a la CUP. L'esquerra independentista, però ja va dir que només apostarien per una llista sense polítics, i ja s'ha mostrat molestes perquè la seva proposta, que inclou fer unes segones eleccions consecutives, ni tan sols ha estat estudiada durant la cimera prèvia. No sembla que tinguin problemes amb Demòcrates de Catalunya i MES.

Davant la porta del Palau de la Generalitat, el coordinador general de CDC, Josep Rull ha anunciat que CDC i ERC han arribat a un principi d'acord per "poder guanyar les eleccions del 27-S amb l'objectiu que Catalunya sigui un estat independent". Segons el convergent, les entitats independentistes participants en la cimera, ANC, Òmnium i AMI, han suggerit la necessitat d'una reunió entre CDC i ERC per elaborar una proposta.

Després de tres hores de reunió entre representants de CDC i ERC, s'ha arribat a un principi d'acord però cap de les dues parts ha volgut explicar el contingut a la sortida de la trobada. Han acordat que es traslladi primer a les entitats i als partits independentistes (CUP, MES, DC) en una cimera que el president de la Generalitat, Artur Mas, ha convocat per aquest dimarts a dos quarts de cinc de la tarda al Palau de la Generalitat. Segons Rull, l'objectiu és escoltar entitats i partits per tal de veure si es pot "consolidar i eixamplar l'acord".

En cas que la cimera d'aquest dimarts avalés el principi d'acord, el següent pas serà que els òrgans de direcció dels partits també ho avalin. En el cas de CDC es reuniria el comitè nacional del partit i diumenge se celebraria un Consell Nacional per acabar-lo d'avalar. Fins dimecres, però, Rull apunta que no hi haurà les condicions per explicar els detalls del principi d'acord.

"Volem ser respectuosos amb les organitzacions, hi ha un missatge d'optimisme i d'esperança, unes bases molt sòlides, col·lectivament ens en podem sortir i els catalans tindrem un excel·lent instrument perquè aquest poble si vol faci un pas definitiu cap a la independentista".

Per la seva part, el president d'ERC, Oriol Junqueras, ha parlat de "possible acord" que ara cal traslladar a les entitats i a la resta de les formacions polítiques independentistes per tal que el validin i el millorin. "La nostra voluntat és fer extensible aquest pacte a tothom, també a la CUP i a altres partits que eren avui", ha assegurat el republicà, que ha apostat per formular-ho de manera que generi els "màxims consensos possibles".

Segons Junqueras, en aquest principi d'acord han intentat "concretar com es farà la independència", i com a partit independentista, estaran satisfets si finalment això s'acaba tancant del tot. De moment, ha dit, estan "esperançats".

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema