El president de la Generalitat, Artur Mas, ha convocat per avui a la tarda una cimera de partits i entitats sobiranistes per intentar acordar la manera com es presentaran a les eleccions catalanes del 27-S, després que s'hagin propugnat diversos tipus de llistes unitàries independentistes. La reunió, que molt probablement tindrà lloc al Palau de la Generalitat, ja va ser anunciada dimecres en unes declaracions de Mas a una televisió, però faltava fixar la data, la qual finalment ha estat comunicada pel president català als partits i entitats participants, segons han indicat fonts d'ERC.

L'objectiu de la cimera és d'intentar articular una llista unitària independentista, possiblement proposada per les principals entitats sobiranistes, l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) i "mnium Cultural. ERC i la CUP defensen una candidatura elaborada per les entitats però sense partits o sense polítics en actiu, a fi de garantir-ne el caràcter transversal, i coincideixen que, una vegada celebrades les eleccions de tipus «plebiscitari» del 27-S, caldria convocar-ne unes altres de constituents, les quals tindrien lloc entre quatre i cinc mesos més tard, segons aquests partits. CDC i el president Artur Mas, de la seva banda, recelen d'aquesta proposta i intenten convèncer la resta de partits i les entitats perquè s'avinguin a la seva idea d'una llista unitària de la societat civil «amb el president». Mas, també, ha traslladat als altres partits que si no veu que hi hagi un acord prou fort i viable que garanteixi el caràcter plebiscitari del 27-S es reserva la possibilitat de posposar la convocatòria, ja que la legislatura no acaba fins al 2016.

Els contactes

El president de la Generalitat, Artur Mas, i el diputat de la CUP David Fernández es van trobar ahir als passadissos del Parlament. Mentre el ple discutia mocions, tots dos van estar parlant en solitari. Cap dels dos va voler fer declaracions ni explicar el contingut de la conversa. Mas, però, va fer broma assegurant als periodistes que havien «parlat del cap de setmana». De fet, les trobades són constants entre els partits abans de la cimera, on s'intentarà acordar una llista conjunta. La secretària general d'ERC, Marta Rovira, i el coordinador general de CDC, Josep Rull, es van veure ahir al matí en un dels múltiples contactes que s'estan mantenint. Després que l'ANC celebrés la seva consulta interna dissabte passat, la setmana ha estat marcada per les diferents reunions i contactes entre els partits i les entitats, alguns més públics perquè s'han celebrat al Parlament mentre durava el ple. Mas i Fernández van conversar ahir però ja s'havien reunit dimecres a la tarda al despatx del president de la Generalitat, una reunió que tots dos van valorar de «correcta». Amb Oriol Junqueras a Sud-Amèrica on explica el procés català, Marta Rovira va ser l'encarregada dels contactes per part dels republicans. Mas ha convocat la cimera amb partits i entitats aquesta tarda coincidint amb el retorn del líder dels republicans, Oriol Junqueras, de l'Uruguai.