L'executiva de la intercomarcal d'Unió Democràtica (UDC) de Barcelona Ciutat va optar per dissoldre's ahir perquè, va explicar, la majoria dels seus membres discrepen de les posicions que darrerament ha pres la direcció i donen suport a la plataforma crítica independentista Hereus UCD 1931, encapçalada per pesos pesants de la formació democristiana com Antoni Castellà o la presidenta del parlament Núria de Gispert i que pretén convertir-se en partit en el futur. En un comunicat d'aquesta plataforma es va informar que l'executiva d'UDC a Barcelona es dissolia amb el propòsit de «refundar-se en un nou partit polític», objectiu pel qual van apel·lar a la col·laboració de la militància i a la de la que s'ha donat de baixa en els últims cinc anys.

El president de la intercomarcal barcelonina, Gerard Ardanuy, ja formava part del sector independentista d'UDC que defensa el projecte electoral del president de la Generalitat per al 27-S, encara que, a diferència d'altres crítics, no ha estat expedientat de moment pel Comitè de Govern que encapçalen Josep Antoni Duran i Lleida i Ramon Espadaler.

Arran de la decisió de les agrupacions de Barcelona Ciutat i de Terres de l'Ebre, UDC va declarar en un comunicat que, seguint la normativa del partit, en tots els casos en els quals es produeixi una dissolució es constituirà una gestora, que haurà de ser nomenada pel secretari d'Organització del partit, Benet Maimí. Aquesta gestora estarà vigent per al període que calgui fins que es reuneixi una assemblea -local, comarcal o intercomarcal, en funció de cada cas- i que s'esculli una nova executiva.

Per la seva banda, els crítics, que constitueixen la majoria de l'executiva d'UDC a la ciutat de Barcelona, van reiterar, en un altre comunicat, el seu suport a la condició plebiscitària dels comicis que s'espera que el president Mas convoqui pròxim 27 de setembre. Van afegir que no reconeixien l'actual direcció nacional d'UDC com a representant legítim de la majoria dels seus militants i van retreure als màxims dirigents de la formació que no convoquessin un Congrés Nacional per decidir el paper d'UDC en el procés sobiranista, en lloc de fer-ho a través d'un Consell Nacional.