El Síndic de Greuges, Rafal Ribó, ha demanat aquest dilluns a la Generalitat i a l'Ajuntament de Barcelona que deixin d'aplicar tarifes amb cost addicional per a les trucades als telèfons d'informació pública 012 i 010. Ha reconegut que l'atenció per via telefònica ha de tenir un cost, ja que es tracta d'un "servei", però ha reclamat que les trucades "tinguin un cost ordinari". D'aquesta manera ha donat la raó als ciutadans que s'han queixat perquè han de pagar un sobrecost per demanar informació o fer tràmits amb l'administració. El Síndic ha argumentat que "l'accés a la informació pública és un dret reconegut legalment i no pot estar subjecte a una contraprestació".

Aquest dilluns el Síndic de Greuges ha lliurat al Parlament l'informe sobre l'ús de telèfons amb tarifació especial per part de les administracions públiques. En el document es reflecteix que els telèfons d'informació de la Generalitat i de la majoria d'ajuntaments de Catalunya utilitzen tarifes amb un cost afegit. Ribó ha denunciat que "no té sentit que una persona s'adreci a l'administració per temes fiscals o de coacció administrativa i a més hagi de pagar un sobrecost".

A més, Ribó ha argumentat que hi ha altres vies, com l'atenció presencial o a través del web, amb un cost inferior o fins i tot gratuït. "No pot ser que es penalitzi algú per utilitzar la via telefònica", ha afegit.

Per aquestes raons, a més de demanar que les trucades al 010 i 012 tinguin un cost ordinari, Ribó ha traslladat a la defensora del poble la recomanació d'obligar normativament els operadors de telefonia a incloure dins les seves ofertes de tarifa plana els telèfons d'informació pública. El Síndic ha explicat que és una decisió que correspon als operadors i que es requereix un canvi de normativa a nivell estatal.

Ribó ha recordat que Barcelona compta amb un telèfon del civisme gratuït, el prefix 900. Aquest es va crear a partir d'una actuació del Síndic de l'any 2004. La seva finalitat és canalitzar les trucades que reclamen una actuació municipal i que tenen per fonament un interès comunitari. També són gratuïtes les trucades al Síndic de Greuges i el d'atenció a dones en situació de violència de gènere, prestat per l'Ajuntament. No obstant això, Ribó ha destacat que encara s'està "lluny de tenir un règim d'accés sense sobrecost a les administracions".