El secretari general d'UDC, Ramon Espadaler, va advertir ahir del "risc evident i real" que, segons el seu parer, suposaria un tripartit independentista de CDC, ERC i CUP després de les eleccions del 27 de setembre, en un context polític en el qual va reivindicar el "coratge de ser moderat", una posició en la qual "es rep d'un costat i de l'altre". Espadaler, que serà amb tota probabilitat el candidat d'UDC per a les catalanes, va expressar la seva preocupació per "la capacitat d'incidència" que té la CUP sobre ERC i, a la vegada, Esquerra sobre el seu exsoci de federació, CDC, en una mena de nou "tripartit" que pot conformar-se un cop celebrades les eleccions.

L'exconseller d'Interior va indicar que la formació del president , Artur Mas, "tenia dues opcions, escollir Unió o Esquerra, i ha escollit Esquerra", per la qual cosa va advertir que a CDC ja se li ha passat "l'oportunitat" d'assumir els criteris que planteja Unió per al procés sobiranista.

No obstant això, Espadaler no va descartar poder donar suport parlamentari a un eventual executiu de CDC si aquest "no se situa en els extrems" i fa un "viratge" cap als criteris d'UDC, que defensa el dret a decidir i la "plena sobirania" de Catalunya -sense especificar la independència- amb criteris de seguretat jurídica, diàleg i permanència a la Unió Europea, entre d'altres.

Doble preocupació

"A UDC li preocupa la possibilitat d'un tripartit entre ERC, CUP i CDC, que podria representar només fins al 43% de la ciutadania -segons l'últim sondeig-. A més, va remarcar que aquest resultat podria donar lloc a un camí independentista que inclogués passos fora de la legalitat. D'altra banda, Espadaler també va dir que a la seva formació la preocupa "un altre tripartit, quadripartit o bipartit d'esquerres al voltant de Podem amb l'expressió que prengui amb ERC més el PSC".

Com a contrapunt, Espadaler va reivindicar la proposta "serena", "reposada" i de "menys extrems" d'UDC per "combatre" tant aquest eventual tripartit sobiranista com un altre possible tripartit o bipartit d'esquerres protagonitzat per Podem. En aquest sentit, Espadaler va dir que Unió té propostes "diferents i distants dels dos extrems" perquè està dins l'espai del "seny" per fer les seves polítiques des del diàleg i a partir de la legalitat, per transformar-la "des de dins" de la llei i no situar-se'n "al marge".