Ada Colau va presidir ahir el seu primer acte públic amb la Guàrdia Urbana des que va ser escollida nova alcaldessa de Barcelona. La líder de Barcelona en Comú va anunciar als agents alguns canvis en les prioritats de les seves tasques, que a partir d'ara estaran dirigides fonamentalment a «la prevenció, la mediació i la proximitat siguin l'ajuda per combatre les injustícies i les desigualtats».

Un canvi, va explicar, que representa «una nova oportunitat per a la ciutat, i que implica entendre la seguretat com un concepte ampli» que inclogui l'habitatge digne, la xarxa comunitària i l'accés als serveis públics bàsics per tal de fer una ciutat alhora segura i digna. El nou ajuntament pretén anar a l'origen dels conflictes que, segons va explicar Colau, en moments de crisi com els actuals sovint estan relacionats amb les injustícies socials. D'altra banda, va indicar que la seguretat dels ciutadans també exigeix que els agents estiguin al costat dels veïns i veïnes, els comerciants, associacions i entitats.

També va recordar que ser urbà implica tenir vocació de servei públic perquè les tasques dels guàrdies no sempre són agradables i que aquest procés de canvi que pretén «contribuir a assegurar que els valors de la democràcia, la solidaritat, l'equitat i la cohesió social siguin forts a la ciutat» demanarà la implicació de tots.

Entre les autoritats, van assistir a l'acte el Comissionat de Seguretat, Amadeu Recasens, el gerent de Seguretat, Jordi Samsó, i del cap de la Guàrdia Urbana, Evelio Vázquez.

Nou equip

Colau va donar la benvinguda i va lliurar la placa corresponent als 93 agents de la vuitanta-setena promoció de la Guàrdia Urbana de Barcelona que s'incorporaven al cos després d'haver-se graduat a l'Institut de Seguretat Pública de Catalunya (ISPC). Dels nous policies municipals 74 són homes -el 79,57 per cent- i 19 són dones -el 20,43 per cent-. Els responsables de la Guàrdia Urbana de Barcelona van anunciar que els nous agents d'aquesta promoció, que tenen una mitjana de 32 anys, es destinaran a tasques de proximitat al carrer i a l'atenció directa als ciutadans.

Els nous efectius que vulguin optar a formar part de la policia municipal de la capital catalana d'ara endavant començaran la fase de pràctiques a les diferents comissaries del cos de policia barceloní en companyia d'altres agents de policia amb més experiència. Una vegada superat el primer any de servei els agents seran nomenats membres de ple dret del cos de la Guàrdia Urbana de Barcelona com a funcionaris de carrera.