Els dirigents de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) i "mnium Cultural, Jordi Sànchez i Muriel Casals, van valorar «positivament» que el president d'ERC, Oriol Junqueras, busqués «espais de confluència» per a una llista unitària amb vista al 27-S, encara que van rebutjar entrar a fons en el contingut de la proposta. Així ho van expressar tant Sànchez com Casals en una roda de premsa a la seu de l'ANC a Barcelona, on les dues organitzacions presentaven la seva campanya per a la manifestació independentista en la diada de l'11 de setembre, que portarà com a lema «Via Lliure a la República Catalana». Els dirigents de l'ANC i "mnium Cultural van ser preguntats sobre la proposta del president d'ERC, Oriol Junqueras, d'una candidatura unitària independentista formada íntegrament per persones independents de la societat civil i sense la presència de cap polític.

Sànchez va dir: «Valorem positivament el gest d'ERC de buscar espais de confluència, que sumin i reforcin la idea plebiscitària», encara que va advertir que no entrarien a «valorar la fórmula» concreta proposta per ERC. Tot i així, el dirigent de l'ANC va recordar que el «treball» de la seva organització no era «fer llistes» o «presentar-se a cap elecció», sinó que la seva feina és «una altra».

Els dos representants de les principals entitats sobiranistes van valorar positivament que Junqueras plantegés noves propostes al debat sobre una llista unitària per al 27-S, però van explicar que no valorarien aquesta proposta o qualsevol altra en concret de moment.

En un altre ordre de coses, els dirigents de l'ANC?i "mnium Cultural van posar com a «determinant» que la manifestació independentista de l'11 de setembre fos un èxit perquè en les eleccions del 27-S hi hagués una majoria «netament sobiranista» al Parlament.

Sánchez va destacar aquesta pròxima mobilització com una «de les més importants que s'haurà fet mai en aquest país» i la veu com un pas «determinant» perquè al Parlament hi hagi una majoria «netament sobiranista» que porti Catalunya a la independència.

Per part d'"mnium Cultural, Muriel Casals va recordar que les pròximes eleccions catalanes no eren «normals», sinó que calia anar a votar amb un caràcter «plebiscitari» i pel «sí a la independència»: per a això, cal treballar en la «revolució dels somriures» que representa la mobilització de l'11 de setembre. Un dels objectius d'aquesta manifestació serà omplir l'Avinguda Meridiana des del carrer Rosselló Porcel (al barri de Sant Andreu), fins al Parc de la Ciutadella, on hi ha el Parlament.

Més reaccions

El president del comitè de govern d'UDC, Josep Antoni Duran i Lleida, va demanar «serietat» al president de la Generalitat, Artur Mas, i al president d'ERC, Oriol Junqueras. «Si em cregués aquesta comèdia diria que han perdut definitivament l'oremus», va etzibar a través de Twitter, on va considerar un «disbarat» que el convergent i el republicà estiguessin «competint perquè no hi hagi polítics en una llista independentista». D'aquesta forma, Duran va rebutjar la idea de fer una candidatura sense presència de partits i també l'actitud que estan demostrant en tot aquest afer el seu exsoci i el líder d'ERC. Encara en clau política, el delegat del Govern a Madrid, Josep Maria Bosch, ha dimitit com a conseqüència de la ruptura de la federació de CiU. El Consell Executiu del passat dimarts va fer efectiu el cessament que aquest dijous publica el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya.