L'Ajuntament de Barcelona, amb Ada Colau al capdavant, va materialitzar ahir una de les principals promeses electorals de Barcelona en Comú i va aprovar l'aturada de la concessió de noves llicències per a allotjaments turístics a la capital catalana. La mesura, que estarà en vigor durant un any, tot i que és prorrogable a dos, afecta hotels, aparthotels, apartaments turístics, pensions, hostals, habitatges d'ús turístic, residències d'estudiants i albergs juvenils.

Segons el Govern Municipal, un dels objectius és valorar l'impacte econòmic i social de l'activitat turística -que representa un 14 % del PIB de la ciutat- sobre l'accés a l'habitatge, l'ocupació de l'espai públic, la mobilitat, la diversitat d'usos i la producció i gestió de residus. Aquesta decisió es va presentar com un pas previ a l'obertura d'un «procés de reflexió i participació» que ha de culminar amb la confecció d'un nou Pla Especial de Regulació d'Allotjaments Turístics, la primera versió del qual haurà d'estar llesta el primer trimestre de 2016.

La suspensió de noves llicències turístiques afectarà vora trenta projectes, entre els quals destaquen l'hotel de luxe Gran Hyatt que s'havia planificat per a la Torre Agbar i el que estava previst situar a l'antic edifici de Henkel al carrer Còrsega. També es veurà afectat l'hotel que s'havia projectat a l'edifici del Deutsche Bank al xamfrà de Passeig de Gràcia amb Diagonal.

Des del Gremi d'Hotelers de Barcelona van mostrar-se esperançats amb una aturada de les concessions que, van dir, tots els partits havien secundat durant la campanya i van posar de manifest que la moratòria hauria d'anar acompanyada de les mesures oportunes per lluitar «amb fermesa» contra l'oferta d'allotjaments il·legal que hi ha a la ciutat. A més, els hotelers barcelonins es van oferir a participar activament en l'elaboració del futur Pla Especial, que consideren que ha de servir fonamentalment per valorar les càrregues que cada zona de la ciutat pot assumir d'una activitat que, recorden, genera 120.000 llocs de feina directes.

«Tics autoritaris»

El Conseller d'Empresa i Ocupació, Felip Puig, va lamentar que la decisió s'hagués pres de manera «unilateral» i «precipitada» per part de l'Ajuntament de Barcelona. Segons Puig, amb discursos suaus es prenen decisions «amb tics autoritaris» que, a més, poden generar desconcert en l'àmbit internacional.

D'altra banda, el cap del grup socialista al consitori, Jaume Collboni, va considerar insuficient la mesura i va acusar Colau de practicar l'estil de Trias i no afrontar la problemàtica real.