UDC i CDC ja estan en negociacions per intentar encaixar la voluntat dels democratacristians de traslladar el model de grup parlamentari del Congrés, amb dos subgrups i dos portaveus, al Parlament català, segons va explicar el secretari general d'UDC, Ramon Espadaler. El nou portaveu parlamentari designat per la direcció d'UDC, Roger Montañola -en substitució de la diputada crítica expedientada Mercè Jou-, es va reunir ahir amb el president del grup de CiU al Parlament, Jordi Turull (CDC), en una trobada «cordial», segons fonts parlamentàries, en què van abordar la distribució de tasques amb l'objectiu de visualitzar la ruptura de la federació. Abans de la reunió, celebrada al Parlament, el secretari general d'UDC, Ramon Espadaler, va telefonar Jordi Turull per establir el marc de la negociació.

En una conferència de premsa posterior a una reunió de l'executiva d'UDC -la primera sense els crítics expedientats-, Espadaler va indicar que «la federació no existeix» i això «ha de tenir translació en les cambres parlamentàries». Per al dirigent democratacristià, el model acordat en el si del grup català del Congrés és «perfectament transportable» al Parlament encara que no de forma «mimètica», perquè els reglaments de les dues cambres són diferents.

Fonts parlamentàries consultades van indicar que el reglament del parlament català no contemplava la creació de dos subgrups dins d'un grup parlamentari, però es podrien abordar fórmules per visualitzar veus separades de CDC i UDC, com per exemple dividir els torns d'intervenció per als dos plens que queden fins a la convocatòria de les eleccions del 27 de setembre.

Els arguments

Espadaler va indicar que s'havia de «visualitzar» al Parlament que «la federació ha deixat d'existir», sense posar en perill, va recalcar, l'estabilitat del Govern de CDC. El secretari general d'UDC va remarcar que les negociacions al Parlament encara «estan en curs» i va desitjar que acabessin «de forma satisfactòria per a les dues parts», com segons el seu parer va passar en els grups de CiU al Congrés i al Senat.

En un altre ordre de coses, Espadaler va avalar els «greuges» i la «laminació permanent» per part del Govern de l'Estat a les competències de la Generalitat que figuren a l'informe de l'executiu d'Artur Mas i que es titula Crònica d'una ofensiva premeditada. «Ho analitzarem, però és evident que hi ha un greuge estructural que porta a un distanciament profund entre l'Estat i Catalunya», va afegir.