El president espanyol, Mariano Rajoy, va assegurar ahir que el seu executiu no variaria el rumb respecte a Catalunya i va voler deixar clar que les eleccions del pròxim 27 de setembre no tenien caràcter plebiscitari sinó que eren uns comicis per escollir la composició del cambra catalana. És per això que va advertir al president de la Generalitat, Artur Mas, que «si se salta la llei» l'executiu espanyol actuarà de la mateixa manera com ha actuat fins ara. Rajoy va fer aquestes manifestacions en una entrevista a la Cadena Cope on va defensar la seva actuació «sensata» a Catalunya tot i que hi havia gent que volia actuacions «més contundents». El cap de l'executiu espanyol va subratllar que cap de les «pretensions» del president del Govern s'havia «complert» i va assegurar que la prova era que les institucions catalanes funcionaven igual que ara feia «5,10,15 o, fins i tot, 25 anys».

El missatge

«És probable que hi hagi gent que vulgui una reacció més contundent», va manifestar, tot afegint que era una visió «opinable i discutible». Segons Mariano Rajoy, el govern espanyol havia actuat sempre de manera «proporcional». No només això, sinó que va afegir que «la fiscalia ha denunciat i el Tribunal Constitucional ha pres les decisions que ha pres per unanimitat. Hem de tenir confiança en la llei». En aquest sentit, Rajoy va insistir que el Govern espanyol havia actuat en tot moment de forma proporcional i estava per garantir que la llei (a la confiança en la qual va apel·lar) es compleix. D'aquesta manera, va rebutjar que li hagi faltat energia per respondre al desafiament de Mas i va assegurar que havia actuat prenent decisions «justes, equilibrades, sensates i proporcionals».

La resposta

La vicepresidenta i portaveu del Govern, Neus Munté, va replicar el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, que l'executiu català «no s'està saltant cap llei». En la roda de premsa posterior al Consell Executiu, Munté va interpretar que Rajoy es referia a una intensificació de la «persecució judicial» contra les actuacions de la Generalitat en lloc d'apostar pel diàleg i permetre que els ciutadans de Catalunya puguin decidir el seu futur.