El Govern va avançar ahir que no faria cap «pas enrere» en la creació de les denominades «estructures d'estat» malgrat la suspensió cautelar del Tribunal Constitucional i va presentar un informe amb el qual denuncia una «ofensiva premeditada» del Govern per «asfixiar» Catalunya. A escassos tres mesos de les eleccions catalanes del 27-S, el Consell Executiu va analitzar ahir un informe titulat «Crònica d'una ofensiva premeditada», que va presentar, en la conferència de premsa posterior, la vicepresidenta i portaveu, Neus Munté, que va remarcar que el text posava de manifest l'«asfíxia» i la «laminació» de l'autogovern de Catalunya per part de l'Estat.

L'informe, de 102 pàgines, denuncia la visió «monolítica» de l'Estat, al qual acusa de falta de diàleg i d'«inacció» davant les propostes de Catalunya, com el pacte fiscal i el dret a decidir, i també li retreu l'«atac» que practica contra el model lingüístic català. L'informe també denuncia que l'Estat ha «obstaculitzat sistemàticament» totes les iniciatives de la Generalitat per aconseguir nous ingressos i que deu 3.967 milions d'euros a la Generalitat per incompliment de disposicions de l'Estatut.

Al mateix temps, critica que l'Executiu central retalli en 3 anys 240 milions d'euros de la llei de la dependència que s'haurien d'haver destinat a Catalunya. També recrimina a l'Estat que entre 2009 i 2014 hagi reduït un 71 per cent la inversió a Catalunya, 22 punts per damunt de la mitjana espanyola.

El Govern va nomenar ahir 15 alts càrrecs per cobrir les baixes per la marxa de membres d'UDC que han renunciat després de la sortida dels tres consellers democratacristians de l'executiu derivada de la ruptura de la federació de CiU. En el departament de Presidència, la fins ara sotsdirectora de Relacions Exteriors, Francesca Guardiola -germana de l'entrenador Pep Guardiola-, ha pujat a directora general de Relacions Exteriors, en substitució d'Iban Rabasa (UDC). Mentre que a Interior destaca el nomenament de Joan Delort com a director general de Protecció Civil, en lloc del democratacristià Jordi Aurich.

Al departament de Governació i Relacions Institucionals que abans dirigia la democratacristiana Joana Ortega, Francesc Esteve assumeix la secretaria general, mentre que Joaquim Ferrer passa a ser secretari de Cooperació i Coordinació de les Administracions Locals, i Montserrat Mundi, directora de l'Administració Local. Al departament d'Interior que abans capitanejava el democratacristià Ramon Espadaler, el nou secretari general és César Puig, mentre que Maria Eugènia Domènech assumeix la direcció del Servei Català de Trànsit, Jaume Domingo la de l'Institut de Seguretat Púbica de Catalunya i Frederic Adan la del centre d'atenció a les urgències 112.

Al departament d'Agricultura que va deixar el democratacristià Josep Maria Pelegrí, el nou secretari general és Josep Maria Elorduy, la directora general de Desenvolupament Rural és Esther Peña de las Heras i el director general d'Agricultura i Ramaderia és Alfons Vilarrasa. També el Govern ha nomenat dins del mateix departament Joan Girona com el director general d'Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries i Raquel Sistaré com a directora de Serveis. Finalment, Carles Combarros ha estat nomenat director del Centre d'Alt Rendiment de Sant Cugat, dins del departament de Presidència.

La compareixença

El president de la Generalitat, Artur Mas, compareixerà dimarts que ve 7 de juliol en el ple del Parlament per explicar els canvis al Govern per la sortida dels consellers d'Unió. Segons fonts parlamentàries, la llei del President obliga el cap de l'executiu català a comparèixer en la comissió d'assumptes institucionals de la cambra per explicar els canvis que puguin produir-se en el Govern, encara que Mas ha preferit donar explicacions en el ple.