El Govern de la Generalitat difondrà als països de la UE i en altres parts del món la sentència del Tribunal Constitucional (TC) que anul·la la Llei de Consultes i el decret del 9-N en considerar-la un exemple que l'Estat defensa una "democràcia de baixa qualitat". L'executiu català va considerar ahir que la sentència del TC impedeix a les institucions catalanes poder consultar als ciutadans qüestions d'una certa envergadura, "cosa que reflecteix que Espanya té una democràcia de baixa qualitat" i que des de l'Estat s'està disposat "a carregar-se l'essència de la democràcia". El Govern ja ha encarregat al Consell per a la Transició Nacional un informe de "balanç" sobre la seva aposta pel dret a decidir després del procés participatiu del 9-N i la negativa de l'Estat a permetre un referèndum, el qual serà difós en les institucions europees i la comunitat internacional, sense concretar en què consistirà aquesta iniciativa. Segons va explicar Homs, l'informe va ser demanat ja fa algunes setmanes a fi de disposar d'"un balanç" sobre el nivell de compliment del primer dels informes emesos pel consell, el que explica les diverses formes d'exercir el dret a decidir. En valorar la sentència, Homs va reprotxar que al TC "li pot més anar en contra de Catalunya que el sentit democràtic" que els seus magistrats diuen tenir, i va advertir que la sentència denotava que es mantenia "una interpretació molt restrictiva i allunyada del pacte constitucional del 1978". "Es paga un preu molt alt per impedir un debat sobiranista que tothom sap que no podran impedir que es faci", va dir.

Des de l'àmbit dels partits, el coordinador general de CDC, Josep Rull, va afirmar que la sentència del TC "expulsa més a Catalunya" d'un Estat que "renuncia a ser també dels catalans", cosa que "allunya una possible tercera via".

El líder d'ERC, Oriol Junqueras, va acusar el TC de ser un tribunal "de nomenament polític" que obeeix els partits, PP i PSOE, i que "va contra la voluntat democràtica dels catalans". En canvi, des del PSC, el seu primer secretari, Miquel Iceta, va considerar "previsible" la sentència i va advertir que assegurar que de les eleccions del 27 de setembre pot derivar-se la independència de Catalunya és "enganyar i enganyar-se".

Per la seva banda, el PP va decidir enterrar la petició del PSOE d'obrir una debat per reformar la Constitució en aquesta legislatura. Per part d'ICV, aquest partit aprovarà a la seva Convenció Nacional que arrenca avui el seu programa marc per impulsar un procés constituent a nivell social, econòmic i nacional, en què defensa que Catalunya sigui un Estat propi dins d'una Espanya federal o confederal.