Els diputats de CiU al Congrés es van abstenir ahir en una resolució d'ERC que instava el govern espanyol a "respectar el resultat de les eleccions de caràcter plebiscitari" del 27-S i a "iniciar un procés de negociació amb la Generalitat de Catalunya" en cas que les forces independentistes obtinguin la majoria parlamentària. Segons la federació nacionalista, i també els ecosocialistes d'ICV, el full de ruta l'ha de marcar el Parlament de Catalunya i no el Congrés.

D'aquesta manera, durant la votació d'un centenar de propostes de resolució presentades pels diferents grups parlamentaris, la cambra baixa va rebutjar les de CiU, ERC i ICV a favor del dret a decidir amb l'oposició de PP i PSOE i va tombar la iniciativa socialista per a una reforma federal de la Constutició que, entre altres coses, permetria reconèixer les singularitats i els fets diferencials de les autonomies. Aquesta iniciativa també plantejava la incorporació de mecanismes per garantir l'estat social i els serveis públics essencials, blindant els drets econòmics i socials i reconeixent nous drets a la ciutadania. La iniciativa va rebre els vots en contra del Partit Popular, les abstencions de CiU, ERC, BNG, UPyD i Nafarroa Bai i el suport de l'Esquerra Plural (EU, ICV, CHA).

En total es van aprovar una vintena d'iniciatives, quinze de les quals registrades pel Partit Popular, tres de Convergència i Unió, una transaccionada amb el PSOE sobre política exterior i una d'UPN. Les tres propostes de la federació nacionalista acceptades pel PP feien referència a mesures sobre transparència, qualitat democràtica i regeneració, l'impuls de la llei de segona oportunitat per a les famílies i autònoms en situació d'insolvència a conseqüència de desnonaments o d'activitats professionals o empresarials fallides. Així mateix, els dos grups van acordar una tercera proposta sobre economia productiva relativa a formació i a ocupació.