Jordi Pujol Ferrusola, primogènit de l'expresident català Jordi Pujol, ha afirmat avui que no ha cobrat comissions de l'administració ni ha operat des de paradisos fiscals, encara que ha evitat concretar com va gestionar la fortuna oculta de la seva família perquè primer ho ha d'explicar a la jutge.

En la seva compareixença a la comissió del Parlament constituïda arran de la confessió del seu pare, el primogènit dels Pujol ha respost a les preguntes de l'oposició en to desafiador: "aquí estem per dir la veritat, tant vostès preguntant com jo contestant".

Jordi Pujol Ferrusola ha volgut desmuntar alguns dels "mites" que creu que s'han publicat sobre ell i, en aquesta línia de defensa, ha estat contundent al sostenir que no ha operat "mai" des de paradisos fiscals, ja que tot el seu patrimoni el gestionava des dels seus comptes en una oficina del BBVA a Barcelona en la que, segons ha lamentat, li acaben de comunicar que es canviï de banc.

Segons Pujol Ferrusola, ell ha fet com el 99% dels inversors, que posa els seus estalvis en productes que el banc li ofereix, de manera que, en el seu cas, seria el banc el que ha fet "moviments en paradisos fiscals", a través de les seves inversions: "quan vas a un banc, no preguntes on estan dipositats els productes en última instància", ha dit.

A més, també ha negat haver cobrat comissions de ningú que hagi treballat en l'administració pública, en contra del que sostenen alguns informes de la Unitat de Delictes Econòmics (UDEF), que conclouen que va cobrar suposadament comissions milionàries per assessorar i intermediar en obres públiques dependents de la Generalitat.

Precisament, Jordi Pujol Ferrusola ha apuntat que el jutge de l'Audiència Nacional Pablo Ruz, que el manté imputat per delicte fiscal i blanqueig, no li atribueix corrupció política en cap dels vuits actes que ha redactat sobre la causa que manté oberta a Madrid, on se li investiga per moure 32,4 milions d'euros en tretze països, entre ells Suïssa, Illes Caiman, Gabon i Liechtenstein, entre 2004 i 2012.

Pujol Ferrusola ha destacat que la jutge de Barcelona que investiga la fortuna oculta per la seva família, i que l'ha citat com a imputat per al pròxim 26 de març, tampoc ha pogut determinar per ara que l'origen d'aquest capital provingui del cobrament de comissions.

En la seva intervenció, en la que s'està estenent amb nombrosos detalls sobre les seves societats, el primogènit dels Pujol s'ha referit a la denuncia de la seva examant Victòria Álvarez, que va ser qui el va denunciar per portar diner negre a Andorra, per afirmar que les seves acusacions són "mentida".

Pujol Ferrusola ha assegurat que només va estar tres vegades a Andorra amb Álvarez i que en cap ocasió va portar diners.

El fill de l'expresident català s'ha mostrat esquiu a l'hora de parlar sobre la fortuna oculta a l'estranger, amb l'argument de què les explicacions les ha de donar primer a la jutge de Barcelona que li ha imputat.

En qualsevol cas, ha corroborat la versió del seu pare, en el sentit que els diners procedeixen d'una 'deixa' en divises que els va deixar el seu avi perquè es poguessin mantenir, ja que no confiava en l'activitat política del seu pare ni tampoc en el futur d'Espanya.

Ha explicat que no sap com es va administrar aquesta fortuna fins que el seu oncle Joaquim Pujol i Figa li va encomanar la gestió del patrimoni, a partir de 1990.

En qualsevol cas, ha assegurat que no hi ha cap escrit oficial que acrediti el contingut d'aquest llegat, malgrat que ha insistit en què sí que tenen una carta del seu avi dirigida a Marta Ferrusola, explicant les seves intencions.

"L'avi no havia cregut mai amb el que es feia a Catalunya, li preocupava l'actitud d'Espanya. Havia viscut la guerra i sabia el que volia dir. Va ser molt prudent", ha recordat Pujol Ferrusola, que ha suggerit que el seu avi temia que li podien passar "moltes coses" als dirigents de Catalunya si aquesta comunitat iniciava un procés sobiranista.

El primogènit dels Pujol ha assegurat que diverses vegades li va preguntar al seu avi Florenci per si també deixaria diners en herència per a la seva tia Maria -com el que els va llegar a ells a l'estranger- i ha recordat que aquest sempre li contestava: "la tia Maria és el meu problema, tu preocupat del teu problema".

En la seva intervenció, Pujol Ferrusola també s'ha referit a Banca Catalana -impulsada entre d'altres pel seu avi i pel seu pare- i ha assegurat que no va ser un projecte "per guanyar diners com família", sinó per "construir país".