El president de la Generalitat, Artur Mas, ha apuntat a TV3 que la consulta definitiva no serà només el 27-S, i que fer el referèndum en forma d'eleccions "mai és el millor camí", però ha argumentat que l'Estat no ha deixat altra sortida. Mas ha criticat que el president espanyol hagi parlat de fracàs de la política catalana i ha replicat que "el fracàs és el seu autoritarisme i intransigència". Sobre una entrada d'ERC al Govern, ha dit que no està descartada, però ha afegit que l'executiu serà el mateix o "pràcticament" fins al 27-S. També ha indicat que tal i com estaven les relacions amb ERC, anaven al "suïcidi i al precipici", però ha augurat que el procés "no es refredarà" després de l'acord.

"Jo crec que la consulta definitiva, tal com s'ha previst aquestes eleccions, no serà només el dia 27 de setembre. El 27 de setembre servirà per donar veu a la gent", ha apuntat Mas, que ha reconegut que si han hagut d'optar per la fórmula de les eleccions és perquè l'Estat no ha permès el referèndum. És més, "el combat", i l'alternativa llavors era no preguntar al poble de Catalunya què volia per al seu futur, tal i com s'havien compromès. Al seu parer, el fracàs és de Rajoy per impedir que es posin les urnes, pel seu "autoritarisme i intransigència".

Ha remarcat que ha estat dos mesos negociant amb ERC, i ha admès que si no hi ha hagut acord per avançar eleccions al març en dos mesos, volia dir que no n'hi hauria. En veure aquesta situació, va decidir negociar una altra sortida, que ha reconegut que no és la seva "ideal", però en la mesura que és l'acordada, és la que ell defensarà.

Pel que fa a l'entrada d'ERC al Govern, no ha tancat la porta del tot, i ha reconegut que es va plantejar per part d'Oriol Junqueras en la reunió de dimecres. Ha explicat que ell va respondre que ho estudiaria, però ha apuntat que no és el mateix que a principis de legislatura, quan ell els ho va oferir perquè hi havia anys per endavant. "Ara tenim uns mesos i posar-se al dia costa molt", ha apuntat.

"Ho estudiarem, però no a base de desmuntar un govern i un funcionament d'un govern", ha afegit el president de la Generalitat, que ha arribat a dir que el govern el mateix "pràcticament serà el mateix". "Si no és el mateix serà molt similar", ha dit.

Pel que fa a les relacions amb ERC les últimes setmanes, ha indicat que pel camí que portaven, anaven "al precipici, al suïcidi", i calia per tant "refer la cultura del treball comú i de la unitat". Ara bé, un cop tancat un acord, ha augurat que el procés "no es refredarà", i ha avisat que si "això es desmobilitza, vol dir que aquesta majoria no té el grau de solidesa necessari", cosa que ha negat. "Això no es refredarà, jo crec que s'intensificarà i crec que com que era el camí possible, és en el que hem de continuar tots", ha conclòs.