El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha instat els presidents del Govern central, Mariano Rajoy, i de la Generalitat, Artur Mas, a reprendre "de manera immediata" el diàleg i els ha suggerit una agenda, en què destaca la negociació de l'esforç de reducció del dèficit i el finançament autonòmic. Icetafeia ahir aquesta proposta a través del seu blog, El Diari de Miquel Iceta, l'endemà de la visita que Mariano Rajoy va efectuar a Catalunya, en què va assegurar que no pensa permetre "que es posi en dubte la unitat d'Espanya" ni deixarà que "ningú ho faci".

En la seva carta, batejada com a "Memoràndum urgent per als presidents Mas i Rajoy", Iceta justifica la necessitat de "reprendre" el diàleg assegurant que "el pas del temps ha demostrat que el problema, lluny de desaparèixer, es va enconant i el marge per solucionar-ho, lluny d'ampliar-se, es va estrenyent". "No és possible seguir així ni aparentar que no passa res ni pensar que pel mer fet d'apel·lar al compliment de la llei el problema es resoldrà per si sol", apunta.

A l'agenda de temes que suggereix perquè Rajoy i Mas "acostin posicions", destaca que els executius d'Espanya i Catalunya obrin una negociació sobre el document amb 23 punts que el president català va presentar a l'espanyol l'estiu passat. A més, demana que es revisi la distribució de l'esforç de reducció del dèficit públic entre els tres nivells de l'administració i que s'avaluï l'actual model de finançament autonòmic, així com que es debati al Congrés sobre una eventual reforma de la Constitució.

La carta conclou emplaçant Rajoy i Mas a "reprendre el camí del diàleg, la negociació i el pacte com a única via per resoldre els problemes".