El president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, va subratllar ahir que el seu Executiu havia ajudat i seguirà ajudant econòmicament Catalunya malgrat que el president Artur Mas hagi decidit prolongar el seu "viatge cap enlloc" amb el seu nou full de ruta cap a la independència. Rajoy va prometre també que, encara que estava disposat a parlar, no pensava permetre "que es posés en dubte la unitat d'Espanya" ni deixarà que "ningú" ho faci. En la seva primera visita a Catalunya després de la celebració del procés participatiu del 9 de novembre, Rajoy va assenyalar que el que es va viure aquella jornada va ser una "farsa" i un "simulacre" sense garanties i va considerar que Mas "va fracassar en tota regla" si el que pretenia era "presentar una Catalunya independentista".

Acompanyat per cinc dels seus ministres i diversos presidents autonòmics i líders regionals del partit, i davant diversos centenars de militants, Rajoy es va mostrar més distès i fins i tot irònic, però més contundent en les seves crítiques directes a Mas que altres vegades que ha visitat Catalunya. Va acusar així el president català d'haver estat "obsessivament lliurat" a "fomentar la divisió dels catalans" i ho ha fet "propagant falsos mites històrics i polítics", "agitant la fantasia de la independència com l'arcàdia feliç" i "enga?nyant la gent sobre la realitat" de Catalunya. "I mentrestant, la casa sense escombrar", va lamentar Rajoy, que va recordar les nombroses mesures que el Govern havia pres per ajudar financerament a Catalunya i va prometre que seguiria fent-ho. Va assegurar en aquest sentit que, mentre pogués, no pensava "deixar tirat cap ciutadà espanyol pensi el que pensi, cap".

La crítica

Sobre els nous plans del president de la Generalitat, Rajoy els va considerar "divuit mesos més de viatge cap enlloc" que se sumaven als cinquanta mesos anteriors, i va dir que "mai en la història" un governant "havia perdut tant el temps i l'havia fet perdre als ciutadans", ni havia provocat "tanta confusió i tanta inestabilitat". I va censurar les pretensions de Mas de convocar unes eleccions plebiscitàries i concórrer amb una llista única que doni suport a la independència.

"Catalunya no pot ser, perquè no ho ha estat mai, un país de llistes úniques, partits únics i polítiques úniques al servei d'una sola causa. Per favor, una mica de respecte a Catalunya", va dir. En un discurs de més de cinquanta minuts que, segons va assegurar, no era "improvisat", encara que va admetre que no diria res que no hagués dit abans, Mariano Rajoy va relatar el seu propi full de ruta, el que ell pensava fer, que segons va dir era "mantenir l'estabilitat política", continuar amb les reformes i amb l'exercici del "govern responsable". "Els deliris es canvien amb tranquil·litat i no amb més enrenous", va afegir Rajoy, que va insistir a prometre que l'Executiu seguiria com fins ara "col·laborant amb totes les administracions públiques per atendre els problemes reals" dels ciutadans.

Davant els militants catalans del seu partit, Rajoy, que va xifrar les vegades que ell i alguns dels seus ministres havien estat a Catalunya durant la legislatura, va agrair la labor del PPC i de la seva presidenta, Alícia Sánchez-Camacho, per haver defensat els plantejaments d'una "gran majoria de catalans" i haver-ho fet amb la "valentia que altres no han tingut". I després de subratllar que havien sabut suportar "la soledat al mig de la cridòria", va prometre als populars catalans que estarien "cada vegada més acompanyats, més escoltats i més atesos".

Un compromís amb el qual Rajoy va respondre als reclams de Sánchez-Camacho, qui minuts abans va demanar "enfortir" i augmentar la presència de l'Estat a Catalunya, així com que Rajoy fos "interlocutor directe" amb els catalans, a fi de "suplir la incompetència i incapacitat" del president de la Generalitat.