El president del Govern, Mariano Rajoy, complirà avui amb la seva anunciada visita a Catalunya després del 9 de novembre i tancarà un acte del PP en què l'acompanyaran diversos dels seus ministres i bona part dels barons regionals del partit. El cap de l'Executiu donarà el discurs de clausura de les jornades sobre bon govern en els ajuntaments organitzades pel PP en un acte en el qual prèviament intervindrà la presidenta del partit a Catalunya, Alicia Sánchez Camacho. Segons van informar fonts populars, està previst que a l'acte acudeixin cinc ministres de l'Executiu de Rajoy: els titulars d'Interior, Jorge Fernández Díaz; Indústria, José Manuel Soria; Ocupació, Fátima Báñez; Foment, Ana Pastor i Economia, Luís de Guindos.

A més, estaran a Barcelona al costat de Rajoy i Sánchez Camacho els presidents de Melilla, Juan José Imbroda; Madrid, Ignacio González; La Rioja, Pedro Sánz; Comunitat Valenciana, Alberto Fabra, així com la presidenta de Castella-la Manxa i secretària general del PP, María Dolores de Cospedal. A ells se sumen els presidents del PP a Andalusia, Juanma Moreno; Astúries, Mercedes Fernández; Madrid, Esperanza Aguirre; País Basc, Arantza Quiroga i Navarra, Pablo Zalba. Va ser a Brisbane (Austràlia), on es va celebrar l'última cimera del G-20, el passat 16 de novembre, quan Rajoy va anunciar la seva visita imminent a Catalunya per explicar "millor que fins ara" els seus arguments davant el debat sobiranista, encara que des del PP es va insistir en els últims dies en queèaixò no suposava que els esmentats arguments haguessin canviat. I tampoc canviarà Rajoy la seva estratègia després del nou full de ruta que va anunciar Mas dimarts passat, quan va explicar les seves intencions de celebrar unes eleccions plebiscitàries i concórrer amb una sola llista independentista per iniciar el procés que porti a l'Estat català en any i mig.

En la inauguració d'aquestes jornades, la secretària general del PP, María Dolores de Cospedal va subratllar el "compromís" del Govern de Rajoy i del partit amb Catalunya malgrat la "provocació" de la consulta del 9 de novembre i del manteniment per part de Mas de continuar amb el procés sobiranista. En aquesta primera jornada, a més del debat català, els populars van centrar les seves intervencions a subratllar l'honradesa de la majoria dels càrrecs polítics i a criticar el líder socialista, Pedro Sánchez, per negar-se a subscriure un pacte anticorrupció amb el Govern.

Per la seva banda, la vicepresidenta del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría, va recordar al president de la Generalitat que "ara ha d'assumir les conseqüències dels seus actes", perquè en la vida, sobretot en la política, cadascú és responsable del què fa. Segons el seu parer, Mas havia obert una dinàmica de la qual cada vegada sabia menys com sortir-se'n i "el que menys hauria de fer és demanar als altres que li donin una solució" a aquest problema.

El full de ruta

El president de la Generalitat, Artur Mas, va reivindicar ahir una candidatura unitària independentista per a unes plebiscitàries recalcant que si els programes electorals dels partits sobiranistes deien el mateix i compartien el mateix objectiu, haurien de concórrer junts. En un acte a Sitges, el president català va insistir en la seva proposta d'una llista única independentista amb representants de partits i personalitats de la societat civil per concórrer en unes eleccions en clau de plebiscit. "Si tots els programes diuen el mateix, anem tots junts i no separats", va demanar el president català, que va desitjar que "per una vegada" els partits "facin pinya". Mas, a més, va vaticinar que si hi havia una llista única, el més probable era que hi hagués eleccions el 2015, sense aclarir si serien al març o després dels comicis municipals. Mas, a més, va denunciar que el Govern, a l'"accionar" la Fiscalia, pretén inhabilitar-lo perquè no pugui presentar-se a unes eleccions plebiscitàries.