L'Agència Estatal de Meteorologia (AEMET) ha alertat de l'arribada d'un temporal de llevant a Catalunya que deixarà precipitacions "molt abundants" fins dilluns, a més de forts vents i maror al litoral amb onades de més de 2,5 metres.

Segons el pronòstic de l'AEMET, durant aquests dies la formació d'una borrasca al sud-oest de la Península iniciarà l'establiment d'un flux de llevant intens i molt humit sobre Catalunya, que donarà lloc a una situació meteorològica adversa amb precipitacions molt abundants.

L'episodi va començar dijous a la tarda i persistirà fins dilluns, segons els meteoròlegs, que han advertit que les zones més afectades seran el litoral i prelitoral, sense descartar zones de l'interior i Pirineus.

Amb aquestes previsions, s'han establert nivells d'avís groc des de dijous a la tarda per acumulació de pluja entre 60 i 80 litres per metre quadrat en 12 hores a la majoria de la comunitat, i de nivell taronja durant divendres per intensitat de pluja de fins a 40 litres per metre quadrat en una hora al litoral i prelitoral de Barcelona i Girona.

Segons l'AEMET, a partir de dilluns és probable que les precipitacions tendeixin a remetre i perdin intensitat.

De la seva banda, el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) ha anunciat un temporal, a més de pluja, també de vent i onatge.

Segons l'SMC, les pluges començaran demà pel sud de Catalunya i al final de la jornada ja podran afectar bona part del litoral i del prelitoral, a la vegada que s'estendran cap a l'interior del país i seran localment fortes i acompanyades de tempesta, especialment al litoral i el prelitoral sud.

Divendres les precipitacions seran generals, però les més abundants i intenses s'esperen al litoral, prelitoral i la resta de quadrant nord-est.

La cota de neu estarà situada cap als 2.200 metres al Pirineu Oriental i al voltant dels 2.000 metres en l'Occidental.

El vent del sud i aquest es reforçarà en general, però especialment a les cotes elevades del Pirineu.

L'onatge s'alterarà notablement a tota la costa, però sobretot al sector nord al final del dia, on es preveuen onades màximes de més de 2,5 metres, amb molta mar de fons del sud-est.

Amb vista al cap de setmana, Catalunya seguirà sota la influència de la depressió que impulsarà vent de component marítim, i les precipitacions continuaran afectant de manera extensa, intensa i abundants especialment als dos extrems de la façana litoral i prelitoral.

No serà fins a diumenge a la tarda quan començaran a disminuir a causa de l'entrada de vent del nord.

Segons aquesta predicció, el Servei Meteorològic de Catalunya ha emès avisos de Situació Meteorològica de Perill per intensitat i acumulació de pluja, vent i onatge.

A partir de dilluns, els mapes de mitjà termini indiquen l'allunyament de la depressió, cosa que obrirà les portes al vent del nord i una notable baixada de la temperatura.