El conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, va admetre ahir que el Govern només havia recaptat una mica més de 2,6 milions dels 685 previstos amb l'impost sobre dipòsits en les entitats de crèdit, ja que la majoria havien impugnat el tribut. Així ho va avançar el titular d'Economia en resposta a una interpel·lació parlamentària formulada pel diputat d'ERC Pere Aragonès per conèixer l'autoliquidació que havien fet les entitats bancàries sobre el nou impost, que havia de destinar-se a l'extra del 2014 dels funcionaris. Mas-Colell va explicar en la seva intervenció en el ple del Parlament que aquesta autoliquidació representava un import de 685 milions d'euros, però que l'ingrés efectiu per a les arques de la Generalitat havia estat de 2.650.000 euros, ja que la majoria de les entitats bancàries havien impugnat aquest tribut.

El conseller va reprotxar la falta de "compensació" per part del Govern, ja que la Generalitat va ingressar 58 milions d'euros amb el tribut cedit de l'Estat, similar al català. CiU i ERC van vincular la creació d'aquest impost sobre els dipòsits en entitats de crèdit al pagament de l'extra dels empleats públics el 2014, de manera que hauran d'esperar a la resolució de la justícia -les entitats bancàries compten amb l'aval per fer el pagament-, ja que els més de 2,6 milions d'euros recaptats suposen uns 10 euros per treballador, segons els càlculs fets per Pere Aragonès. La paga extra dels funcionaris sí estarà garantida per al 2015, segons va assegurar Mas-Colell, ja que aquesta partida estarà inclosa en els Pressupostos de la Generalitat que el Govern presentarà dimarts que ve, i no estarà "condicionada" a factors externs. El conseller va reconèixer que els pressupostos, que no seran "fàcils", preveuen uns ingressos que dependran de la "voluntat política" del Govern, i va invitar la resta de grups a recolzar-los més enllà d'allò que pugui succeir davant un procés sobiranista.

Amb la presentació dels comptes de la Generalitat, Mas-Colell va rebutjar l'oferiment que li va fer ahir ERC per prorrogar els pressupostos del 2015 amb una llei parlamentària. Aragonès va proposar al Govern fer una pròrroga "tècnica", que no política, davant la dificultat per aprovar els pressupostos abans que finalitzi aquest any amb l'aval de la cambra catalana, proposta que Mas-Colell va rebutjar. El conseller d'Economia va descartar la viabilitat tècnica d'incloure la catorzena paga en una pròrroga pressupostària. Tot i que hi ha un precedent -"l'únic" segons Mas-Colell- d'una pròrroga amb increment de salari per als funcionaris en els governs de Felipe González, va remarcar la gran dificultat per fer una operació d'aquestes característiques.

Més mesures

En un altre ordre de coses, el Parlament va aprovar seguir el tràmit parlamentari d'una proposta dirigida al Congrés dels Diputats que reclama reduir l'IVA en l'aigua, gas, electricitat i transports, en un moment en el qual nombroses famílies amb dificultats econòmiques queden excloses d'aquests serveis bàsics. La proposta, d'ICV-EUiA, va superar el debat de totalitat en el ple del Parlament, perquè només va presentar una esmena el PPC, que no van recolzar la resta de grups. En concret, el text proposa portar al Congrés dels Diputats una proposició de llei per reduir l'IVA sobre serveis bàsics.