El president del Govern central, Mariano Rajoy, va acusar ahir el de la Generalitat, Artur Mas, d'haver fet "un pas més que no porta enlloc" i d'haver-se convertit en el president d'una part minoritària dels catalans i abandonar la gran majoria que va decidir no acompanyar-lo en el procés del 9-N. En declaracions als periodistes als passadissos del Congrés, Rajoy va qualificar de "preocupant" el "dèficit de govern" que des del 2010 es viu a Catalunya amb reiterats anuncis d'eleccions i referèndum, quan la prioritat és atendre la crisi econòmica i aconseguir més creixement i crear ocupació.

D'aquesta forma es va referir a l'últim anunci del president de la Generalitat, després de ressaltar que l'estratègia de Mas va en contra del "que està passant al món" i els processos d'integració com el de la UE. El president va insistir que el que pretén el cap de la Generalitat és "obligar els catalans a elegir entre la seva condició de catalans, espanyols o europeus". Segons va afegir, això "no té sentit" i atempta contra les llibertats i drets dels ciutadans.

"El Govern d'Espanya i jo mateix i molta gent seguirem defensant la sobirania nacional i el nostre text constitucional", que ha proporcionat el procés de progrés i benestar més important en la història moderna del país, va assegurar el cap de l'Executiu. Rajoy va garantir als ciutadans de Catalunya que, malgrat la falta d'acció i el desgovern de Mas, els proveïdors seguiran cobrant, els serveis públics funcionant i finançant-se i el Govern seguirà atenent els venciments de deute de la Generalitat.

El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, va considerar ahir una "pèssima notícia" que Mas hagi optat per fracturar "encara més" la societat catalana amb la seva aposta d'un nou Estat català en el termini de 18 mesos. En declaracions als passadissos del Congrés, Sánchez va lamentar que Mas s'hagi dirigit només a una part de la societat catalana i hagi apostat pel "frontisme" davant el nou pacte constitucional que proposa el PSOE.