«Si això no surt bé, la responsabilitat me l'emporto jo, si surt bé, no me l'emportaré tota, he de renunciar a alguna cosa... al que més il·lusió em faria ser el primer cap de l'Estat català, però si jo no hi renuncio això no arribarà mai... Vostè s'imagina renunciar a ser el primer cap de l'Estat català?». D´aquesta manera, el president de la Generalitat, Artur Mas, defensava el full de ruta presentat dimarts. Ho va explicar en una entrevista a 8tv, on va defensar que no es pot culminar el procés amb la pugna partidista tradicional.

«Es pot fer una operació de tanta envergadura amb la pugna partidista tradicional? Jo crec que no», va explicar, insistint que per tirar endavant la seva proposta de llista conjunta i per tant convocar eleccions anticipades, cal que hi hagi una «certa confluència de partits», és a dir, que no serveix que la candidatura la integri CDC i la societat civil.

Mas va evitar qualificar «d´imprescindible» el suport d´ERC a la seva proposta, però considera «difícil que es puguir fer sense ells».

També va aprofitar l´entrevista per replicar a Mariano Rajoy que qui és minoritari a Catalunya és ell, per opinar que «seria d'ingenus» pensar que no té res a veure amb la querella pel 9-N. En aquest sentit, va dir que «la querella és molt decebedora i simptomàtica de com funciona i respira l'Estat espanyol. És molt emblemàtica de la qualitat democràtica d'aquest país», va afegir Mas, que va opinar sobre Mariano Rajoy: «suposo que no ho va fer per escrit (les suposades ordres a la Fiscalia), però havia de ser molt fàcil indicar o pressionar».

El president de la Generalitat va recordar que la querella planteja delictes previstos en el Codi Penal, encara que ha dit que no es veu «a la presó (...) espero que no passarà» i que no té «consciència d'haver fet cap infracció».

Respecte a la fórmula que proposa per culminar el procés sobiranista, Mas va explicar que «al món hi ha uns codis establerts: no es pot declarar la independència sense passar per les urnes. I si passem per les urnes però obtenim un resultat de moltes interpretacions diferents, no valdrà».

També va insistir que «quan defenso que cal posar urnes, també represento els qui van contra la independència», i va mostrar la seva admiració per aquells que el passat 9N van votar «no».

Els terminis

Mas va evitar fixar data per a les possibles eleccions anticipades. Preguntat per si serien al febrer va indicar que «potser seria massa agosarat». En qualsevol cas, va recalcar que el més important era arribar primer a un gran pacte, perquè, sinó, no serviria de res fixar una data per les eleccions.

«Hi ha d'haver una confluència de formacions polítiques. Si diuen que no, és un no monumental. Sempre estic preparat per al no, però com aquest no no n'hi haurà cap més. Si això no surt, la legislatura encara té dos anys de marge», va ssegurar.

I va recordar que havia demostrat no tenir cap inconvenient a avançar eleccions per prendre grans decisions: «No tinc cap inconvenient a tornar a escurçar la legislatura si serveix per a prendre la decisió d'una manera clara. No podem trigar gaire, però no vull apressar massa. El quan no serà un problema si l'objectiu queda clar».