El president de la Generalitat no va anunciar cap data d'eleccions anticipades -va dir que fins i tot ell desconeixia aquesta data-, perquè primer, va assegurar, calia determinar el "què" i el "com". Però va afirmar que, un cop es facin aquestes plebiscitàries, els membres de la llista unitària constituirien una majoria parlamentària i un Govern que tindrien un termini d'uns 18 mesos per governar el dia a dia, comunicar a les institucions internacionals la intenció de constituir un Estat català, preparar les seves estructures i obrir negociacions amb Espanya per fer efectiva la independència. Després de les eleccions plebiscitàries, també s'iniciaria un procés de participació ciutadana per preparar les bases d'una futura constitució catalana i, després dels 18 mesos, hi hauria unes eleccions "constituents" i un referèndum per a la proclamació definitiva del nou Estat. Davant la presència del líder d'ERC, Oriol Junqueras -que no va aplaudir el discurs-, entre el públic, Mas va demanar un esforç de "generositat" per aconseguir aquesta llista unitària.

El president va deixar clar que la seva proposta és "exclusivament" seva i no condiciona cap partit ni els membres del Govern, deixant així oberta la porta a la negociació. Fins i tot va admetre que part del seu govern, en al·lusió a Unió, podria discrepar. En el seu discurs, Mas va cridar així a "completar el procés" iniciat fa dos anys a favor del dret a decidir, ja que "cal saber si una majoria de catalans estan a favor de crear un Estat nou o no, i actuar en conseqüència". Va defensar que el procés sobiranista s'explica en part perquè l'Estat "ha fallat i segueix fallant" a la majoria dels catalans, i, malgrat que va dir que sempre ha de deixar "una porta oberta" a la negociació, va admetre que era bastant "escèptic" a què hi hagués un canvi d'actitud, després de la querella "injusta" de la Fiscalia pel 9-N contra ell i membres del seu govern com ara el portaveu del Govern, Francesc Homs; el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell o la vicepresidenta del Govern català, Joana Ortega.

Diverses vegades el president de la Generalitat va ser interromput per aplaudiments d'un auditori amb molts representants de l'administració autonòmica i afins a Convergència, que en algun moment van cridar a favor de la independència.