El president català, Artur Mas, ha concretat avui la seva "fórmula" amb vista a unes eleccions anticipades en forma de consulta "definitiva" o plebiscit amb l'objectiu de crear en 18 mesos un Estat propi, tot i que encara no ha decidit la data d'un possible avançament electoral per iniciar el procés.

La "fórmula" que ha proposat el president català se sustenta en la "superació de la dinàmica partidista", amb una llista única, amb experts i representants de la societat civil, que ha dit estar disposat a encapçalar, però també a tancar si amb això facilita una candidatura única que aconsegueixi la majoria absoluta.

Aquesta són les claus del nou full de ruta sobiranista d'Artur Mas:

LLISTA ÚNICA

Una llista única a la qual se sumin les forces sobiranistes que ho desitgin, així com representants de la societat civil i experts en matèries clau per a la construcció de l'Estat, és a dir, una llista "mixta" entre partits polítics i experts.

MANDAT

Les persones de la societat civil que formessin part d'aquesta candidatura única no podrien repetir en altres conteses electorals, de manera que la integrarien com un "acte de servei al país" per governar una transició d'un any i mig fins a l'Estat independent, en el qual ja prendrien les regnes els polítics.

El mandat parlamentari seria "curt", d'un any i mig aproximadament, de manera que posteriorment els partits que hagin integrat aquesta llista unitària podrien tornar a presentar-se per separat en altres eleccions que se celebrarien passat aquest temps.

FINANÇAMENT

El finançament de l'operació política es faria al marge dels partits polítics a través d'una fundació, i les subvencions es distribuirien entre les formacions implicades per "garantir" la seva viabilitat econòmica.

FUNCIÓ DEL GOVERN I DEL PARLAMENT

Durant aquest període d'any i mig, i en el supòsit que sortís el sí a una Catalunya independent, caldria comunicar a les institucions de l'Estat així com a la comunitat internacional el resultat de les eleccions.

Tot seguit, s'hauria de proposar l'obertura de negociacions per acordar les "condicions" de la constitució del nou Estat perquè sigui "just" i "respectuós" per a les dues parts.

El Govern i el Parlament prepararien les estructures del nou Estat i impulsarien un procés participatiu durant aquest any i mig de la societat catalana per a l'elaboració de la futura Constitució catalana que, posteriorment, hauria de ser ratificada pels catalans en un referèndum.

ELECCIONS CONSTITUENTS

En acabar aquest mandat d'any i mig, es convocarien noves eleccions constituents, a les quals Artur Mas ja no es presentaria, amb un referèndum per a la proclamació definitiva de la independència.

DATA ELECTORAL

Mas no ha concretat la data d'unes possibles eleccions anticipades, en les quals ha mostrat la seva disposició a encapçalar o tancar la llista unitària, i ha assegurat que encara no ha decidit aquesta qüestió ja que ha defensat que primer cal determinar "qui volem fer-ho i com volem fer-ho". És a dir, espera a veure quins suports té la seva proposta per anunciar si avança les eleccions i quan convoca les urnes.