La sala civil i penal del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va designar ahir el magistrat José Francisco Valls ponent de la querella de la Fiscalia contra el president de la Generalitat, Artur Mas, i les conselleres Joana Ortega i Irene Rigau, per la celebració del 9-N. D'acord amb el torn ordinari de repartiment, la sala civil i penal del TSJC va designar els tres magistrats que hauran de decidir si admeten a tràmit la querella de la Fiscalia, que seran el president del TSJC, Miguel Ángel Gimeno, ja que és preceptiu que estigui en totes les sales d'admissions, així com els magistrats José Francisco Valls -que serà ponent- i Enric Anglada, segons va informar l'alt tribunal català en un comunicat. Es dóna la circumstància que Valls va ser també el ponent que va decidir no admetre la querella contra Mas el març passat presentada pel sindicat Manos Limpias.

Un cop configurada la sala d'admissions, no s'estableix cap termini per resoldre l'admissió a tràmit de la querella, en la qual la Fiscalia acusa Mas, Ortega i Rigau dels delictes de desobediència greu, prevaricació, malversació de fons públics i usurpació d'atribucions judicials. De la terna de magistrats de la sala civil i penal que integren la sala d'admissions, es va nomenar ponent José Francisco Valls, en un sorteig a dos entre ell i Enric Anglada, ja que Gimeno va quedar exclòs perquè no pot instruir causes, en ser president del TSJC. El magistrat José Francisco Valls, adscrit a l'Associació Professional de la Magistratura, ha estat al llarg de la seva trajectòria professional jutge d'instrucció i director de l'Escola Judicial, i la seva principal especialitat és el dret processal. Si la sala d'admissions admet a tràmit la querella, José Francisco Valls es convertirà en instructor de la causa i, per tant, en l'encarregat d'ordenar les diligències oportunes per dur a terme la investigació. Per la seva banda, Enric Anglada pertany al Fòrum judicial independent mentre que Miguel Ángel Gimeno forma part del sector progressista.

El reglament de l'alt tribunal català estableix que per dilucidar els recursos que les parts poguessin plantejar en la causa, es crearia una sala de recursos, integrada per tres dels magistrats de la sala civil i penal del TSJC que, per repartiment, han quedat fora de la sala d'admissions. En el cas de la querella de la Fiscalia contra Mas, Ortega i Rigau pel 9-N, optarien a integrar la sala de recursos l'expresidenta del TSJC Maria Eugenia Alegret, els magistrats Carlos Ramos i Josep Manel Abril i el jutge de l'Audiència de Barcelona Jesús María Barrientos, que forma part temporalment de la sala civil i penal del TSJC en substitució de Núria Bassols, en excedència des que Mas la va fitxar com a directora de polítiques de transparència del govern.

Més informes

Paral·lelament, el president del TSJC, Miguel Ángel Gimeno, que forma part de Jutges per a la Democràcia, es va dirigir ahir a la Fiscalia Superior de Catalunya perquè l'informés sobre si s'havien d'acumular els procediments per les 22 denúncies i querelles que ja havien rebut a l'alt tribunal català contra el president de la Generalitat i membres del seu govern i del Parlament per la celebració del 9-N.

La Fiscalia també té pendent d'informar el TSJC sobre si ha d'admetre a tràmit o no sengles denúncies prèvies contra el president de la Generalitat i membres del seu govern per la celebració de la consulta, presentades pel sindicat ultradretà Manos Limpias i per l'advocat José Emilio Rodríguez Menéndez.