El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha reivindicat el compromís i el tarannà "dialogant" d'Ernest Lluch en el 14è aniversari del seu assassinat. Iceta ha realitzat una ofrena floral davant la tomba de l'exministre socialista i ha aprofitat el seu discurs al cementiri de Maià de Montcal (la Garrotxa) per recordar la figura de Lluch i la seva forma d'entendre la vida. "Sempre va tenir un compromís en favor d'un diàleg, avui tant necessari també en el nostre país i que ens ha de guiar", ha afirmat. En aquest sentit, el primer secretari del PSC a les comarques gironines, Juli Fernández, ha assegurat que és necessari que hi hagi més "unitat, pacte i diàleg" dins del mateix partit del PSC.

Durant tot el seu discurs, Iceta no ha parat de pronunciar paraules d'orgull i emoció cap a la figura d'Ernest Lluch. Des del principi, ha assenyalat que Lluch sempre ha estat "més gran que el propi PSC" i ha titllat el seu llegat "d'inabastable". Al mateix temps ha volgut recordar alguns dels aspecte de la personalitat de l'historiador assassinat a mans d'ETA ara fa 14 anys. "Tothom deia que no gastava i a mi em va fer un regal molt original, a més tenia sentit de l'humor", ha explicat tot recordant una anècdota quan Lluch va entregar-li un fragment d'un diari basc que feia referència a un ciutadà anomenat Iceta que havia guanyat en un joc divertit. Posteriorment, el líder del PSC, mig emocionat, també ha comentat com va viure la mort de Lluch.

Davant de més de 50 persones, Iceta ha recordat Ernest Lluch tot assenyalant que es tractava d'un "historiador visionari, tastaolletes, melòman, tafaner i aquí li agradava conèixer les coses". A més, ha posat en valor la seva descripció del concepte de socialisme i ha afegit que va ser el mateix Lluch qui va trobar la primera menció de la paraula "federal" en un escrit del 1706. Mitjançant un escrit del difunt, Iceta ha volgut deixar clar l'aportació i la capacitat de diàleg que "sempre" va mantenir l'historiador. "Escoltant l'Ernest, els seus valors i compromís, el compromís en favor d'un diàleg, avui tant necessari també en el nostre país", ha subratllat.

En aquest sentit, el líder dels socialistes catalans ha afegit que la figura i valors de Lluch haurien de ser una "guia per continuar caminant i ser capaços de construir una societat millor". "Va ser una persona tant, tant, tant gran que qualsevol paraula al costat de la seva vida es queda molt petita", ha conclòs.

"Millor junts que separats"

L'acte d'homenatge també ha comptat amb l'assistència i les paraules del candidat del PSC a Olot, Josep Guix - qui ha defensat la unió del partit mitjançant un escrit sobre el comportament dels ànecs migratoris-, el vicepresident de la Fundació Ernest Lluch, Josep Maria Carrera, la filla del mateix historiador socialista, Eulàlia Lluch, o el primer secretari del PSC a les comarques gironines, Juli Fernàndez, qui ha volgut anar un pas més enllà i ha deixat clar la necessitat de més "pacte, diàleg i unió" dins del PSC davant les separacions i moviments que està patint la formació en els darrers temps.

"Es tracta d'un acte senzill però emotiu on reivindiquem i volem ressaltar els valors del nostre company Ernest, uns valors que són vàlids avui més que mai", ha subratllat. Ferández ha explicat que actualment la ciutadania catalana viu immersa en una triple crisis: l'econòmica, la institucional - per la manca de diàleg i relació entre l'administració de Catalunya i de l'Estat espanyol- i una crisis de confiança dels ciutadans envers els partits polítics. "És molt important reivindicar el llegat de Lluch, la seva capacitat de dialogar, de buscar línies pacte i acord per resoldre diferents problemes que ens estan afectant, no només la relació entre Catalunya i Espanya sinó també dins de la família socialista", ha comentat.

En aquesta línia, Fernández ha fet una crida a la unitat dins del món socialista. "Molt millor anar junts que separats i per això ens cal més diàleg, més pacte i més ganes d'anar junts", ha assenyalat. Segons el cap dels socialistes gironins, els valors d'Ernest Lluch ajudaran a què el PSC pugi sortir de la situació "complicadíssima" en la qual es troba.

L'acte d'homenatge i record ha aplegat alguns dels principals dirigents i exdirigents del PSC. En concret hi ha participat l'exlíder del partit, Pere Navarro, o Joaquim Nadal, entre d'altres. Una cinquantena de persones s'han reunit davant del cementiri de Maià de Montcal, on descansen les restes d'Ernest Lluch qui va ser assassinat per ETA el novembre del 2000. Com és habitual, l'acte ha culminat amb l'ofrena floral a la tomba de Lluch.