La vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, va assegurar ahir que la querella presentada per la Fiscalia contra ella, el president Artur Mas i la consellera Rigau pel 9-N no afectarà el dia a dia de l'executiu català. Ortega va reiterar que se sent "tranquil·la i acompanyada per la ciutadania". "Tinc la certesa que he actuat amb tota responsabilitat i lleialtat", va insistir des de Sant Feliu de Guíxols. Ortega no va voler entrar a valorar si la querella prosperarà i es va limitar a mostrar el seu "respecte absolut" cap a la Fiscalia i el poder judicial. Tot i això va assenyalar que veia "insòlita" la disparitat de criteris entre la Fiscalia Superior de Catalunya i la Fiscalia General de l'Estat.

"Estic convençuda que la Justícia actuarà com cregui que ha de fer", va assenyalar Ortega, que va insistir en aquesta disparitat de criteris "amb la Fiscalia de Catalunya que, en principi, no veia base jurídica perquè hi hagués cap delicte". Joana Ortega va considerar en tot cas "incomprensible" que, "en un Estat democràtic, una ?manifestació pacífica i democràtica acabi en una querella criminal".

"Si en un estat democràtic poder facilitar una expressió democràtica de la ciutadania és un acte de desobediència sí que he ?desobeït, però sobretot el que ha fet el Govern és complir amb un acte de democràcia i de llibertat d'expressió", va indicar la vicepresidenta.

Ortega va negar estar sorpresa per la querella, perquè va ser "anunciada per la presidenta del PPC", Alicia Sánchez-Camacho, a qui va acusat d'erigir-se "en portaveu de la Fiscalia". El coordinador general de CDC, Josep Rull, va afegir que la presentació de la querella va constituir abans d'ahir "un dia de vergonya democràtica" en que "vam començar a construir l'últim tram cap a la independència", mentre va qualificar de "cínica" l'actitud de Govern espanyol.

Mentrestant, l'expresident de la Generalitat, José Montilla, va dir que, en el cas que la querella de la Fiscali prosperi, cosa que no creu que passi, la defensa del president català pot comptar amb ell "com a testimoni de la defensa".

ERC: "Farem el que calgui"

El líder d'ERC, Oriol Junqueras, va assegurar que "farem el que calgui" per defensar el president de la Generalitat i les consellere, davant la querella. En un tuit, el dirigent d'Esquerra Republicana va assegurar que "davant l'ofensiva de la Fiscalia de l'Estat espanyol farem el que calgui per defensar" Mas, Ortega i Rigau, un comentari que ha estat repiulat per 561 persones en cinc hores. En un tut anterior, Junqueras va informar també a la seva pàgina a la Fiscalia que, "com a president de taula, vaig fer tot el que vaig poder perquè els veïns de Sant Vicenç dels Hort -població de la qual és alcalde- poguessin votar el 9 de novembre".

Mentrestant, el secretari general de CCOO a Catalunya, Joan Carles Gallego, va titllar "d'absurditat" la querella: "Això és un sense sentit, una absurditat que va contra el sentit comú i que demostra el tarannà antidemocràtic del govern del PP. No hi ha base legal pel que està plantejant la Fiscalia", ha assegurat Gallego a l'espai L'Entrevista de Catalunya Informació.

D'altra banda, Sánchez Camacho es va mostrar "orgullosa" de la querella presentada per la Fiscalia i va apuntar que "la justícia ha de ser igual per a tothom".

Sánchez-Camacho va assenyalar que abans d'ahir "vam veure com s'actuava des de la justícia contra el president i dues conselleres per saltar-se la llei, perquè la justícia és igual per a tothom".