El diputat de la CUP Quim Arrufat ha acusat la Fiscalia de l'Estat de voler personalitzar la causa catalana en una sola persona, Artur Mas, o en un partit, CiU, i li ha recordat que altres formacions polítiques van donar cobertura política i institucional al 9-N. "Ells sabran per què. Si doneu voltes, en podreu treure escenaris possibles", ha dit als periodistes en al·lusió a un possible pacte secret entre PP i CiU. Arrufat ha opinat que la querella era previsible, i ha constatat que "certifica la funció de la fiscalia com un òrgan purament polític que acata i fa de corretja de transmissió d'ordres polítiques que li vénen de dalt".

Arrufat ha recordat que el Parlament ja va autoinculpar-se pel 9-N, i que tot i que el Govern "té la responsabilitat legal de l'operatiu logístic", altres grups li van donar cobertura política i institucional. En darrer terme, fins i tot, també ho van fer tots els ciutadans que van participar en el procés "desobeint" la suspensió del TC. "Seria lògic que no només s'inclogués tres dels responsables legals, sinó que es fes contra tothom qui va permetre l'articulació política i institucional", ha dit.

Si no és així, ha continuat, voldria dir que es presenta una querella fruit de les "tensions internes" del PP o que hi ha "la voluntat de personalitzar la causa catalana en una sola persona o govern i facilitar d'aquesta manera una interlocució futura".

Arrufat ha opinat que la judicialització del 9-N és "directament proporcional a la feblesa política" de qui el volia evitar, és a dir, del govern espanyol, per la seva davallada en les enquestes i també per les seves posicions i arguments.

També ha lamentat que la "proactivitat i la tensió" de la Fiscalia a l'hora de "perseguir una consulta amb una participació massiva" no s'hagi vist en altres casos com els desnonaments o les víctimes de la violència de gènere.

El diputat s'ha queixat que s'acusi Artur Mas, Joana Ortega i Irene Rigau dels mateixos delictes que s'imputen en casos de corrupció i nepotisme des de les institucions.