El líder d'ERC, Oriol Junqueras, ha certificat avui que no hi ha cap pacte amb el president Artur Mas en el full de ruta després del 9N ni sobre els pressupostos del 2015 i, si bé Junqueras parla de "sintonia" amb Mas i no tanca la porta a acords en el futur, ha demanat plebiscitàries "com més aviat millor".

En declaracions als mitjans als passadissos del Parlament una vegada finalitzada la reunió, que ha durat prop d'una hora, Junqueras ha descartat que el seu partit recolzi els Pressupostos de la Generalitat, que veu "inviables" a causa de les "restriccions" que "imposa" el Govern, un exemple del distanciament entre CiU i ERC.

Junqueras ha insistit en la conveniència que es convoquin unes eleccions plebisicitàries "com més aviat millor" i ha condicionat una possible llista unitària a concretar l'objectiu de la independència, els mecanismes per aconseguir-la, així com un calendari sobre el procés a seguir.

Uns comicis de caràcter plebiscitari, ha argumentat el president d'ERC, que són "necessaris" per "donar un pas endavant" després de la consulta alternativa del passat 9 de novembre, amb l'objectiu d'aconseguir la independència de Catalunya.

Per poder consensuar una candidatura unitària, Junqueras ha posat l'accent en tres premisses: "què és el que es vol aconseguir, com aconseguir-ho i quan".

"Si hem de fer un viatge, l'important és que ens posem d'acord en on anem, per quin camí anem i quan hi anem, molt més que qui condueix el cotxe o qui va en el seient del copilot, aquests són detalls menors", ha dit com a exemple.

El dirigent d'ERC està a l'espera que el president de la Generalitat concreti el seu full de ruta en la conferència del pròxim 24 de novembre, setmana en la qual espera es produeixin noves reunions, coincidint amb el ple a la Cambra catalana, per acostar posicions davant un possible avançament electoral.

Junqueras creu que hi ha "marges" per a un acostament en posteriors trobades si "ens posem d'acord en el realment important" com, ha citat, són l'objectiu de la independència, en el desenvolupament de les estructures d'Estat, en la necessitat d'obrir un procés constituent i en un calendari davant un procés que "no pot allargar-se" en el temps, ha explicat.

En aquest supòsit, el líder d'ERC ha dit estar segur que tots dos trobaran les "fórmules" que permetin aconseguir el màxim nombre de diputats favorables a la independència per donar suport a un govern d'unitat que ha de ser el més "transversal" possible.

Junqueras, d'altra banda, ha descartat que el seu partit pugui recolzar uns Pressupostos per a 2015 que són "inviables" i que, segons el seu parer, no es poden implementar a causa d'una "reducció" d'ingressos de 4.000 milions d'euros imposada, ha assegurat, pel Govern central.

"ERC creu que el que no han de fer les institucions catalanes és donar el seu aval a uns pressupostos que el Govern -central- fa impossibles", ha esgrimit.

En cas que es prorroguessin els pressupostos, Junqueras ha mostrat això no obstant la seva predisposició a donar suport a mesures concretes del Govern per complir amb algunes de les disposicions dels comptes, com pot ser la recuperació de la paga extra dels funcionaris.