El president de la Generalitat, Artur Mas, ja ha enviat la carta al president del govern espanyol, Mariano Rajoy, per demanar-li obrir un "diàleg permanent" amb l'objectiu d'acordar una consulta definitiva a Catalunya. Ara bé, Mas li recorda que hi ha "l'últim recurs" d'utilitzar unes eleccions com un plebiscit si l'Estat no accepta pactar aquest referèndum, tot i que deixa clar que prefereix fer-ho "a la britànica" . "No es tracta d'una amenaça", ha assegurat el mateix president en roda de premsa al Palau de la Generalitat. Mas ha reconegut que "confia molt poc en aquesta via" i ja ha avisat que no frenarà el procés si no obté resposta de Rajoy.

Mas ha explicat que la carta que ha enviat a Rajoy el convida en primer lloc a fixar les condicions d'un "diàleg permanent i el màxim de constructiu possible" amb l'objectiu precisament d'acordar les condicions per celebrar un referèndum acordat i vinculant, és a dir, "a la britànica o a la quebequesa". "Crec que ara tenim més raons que no pas abans del 9-N per demanar això, tenim més arguments per dir-li que el millor camí és fer la consulta pactada i políticament vinculant". Ara bé, si Rajoy no s'avé a negociar, Mas li recorda que hi ha l'últim recurs de celebrar unes eleccions de tipus plebiscitari, tot i que ell prefereixi la via britànica.

El president català ha reconegut que envia aquesta carta tot i que confia "molt poc" en els seus resultats per l'experiència que ja té en el diàleg amb l'Estat, però insisteix que la seva obligació com a president és no tancar mai aquesta porta.

En aquest sentit, Mas ha defensat que en aquesta qüestió hi ha d'haver "menys tribunals i més política", i ha avisat que el que es pugui fer des de la judicatura no aturarà el procés català. "No ens intimidarà això, seguirem endavant", ha assegurat.

Millor que no hi hagi majoria absoluta del PP

En demanar-li si la pèrdua de la majoria absoluta del PP serà un millor escenari per negociar, Mas ha reconegut que serà millor que l'actual, però ha indicat que ell tampoc pensa esperar a què passi això, ni aturaà el procés encara que no rebi resposta de Rajoy. De fet, ha apuntat que ell començarà a parlar amb els partits sobre les eleccions plebiscitàries en paral·lel a aquesta carta. "No frenarem aquest procés a l'espera de la resposta si no hi ha cap indici que volen seure a taula", ha dit.

A més, ha remarcat que per molt que el PP perdés la seva majoria absoluta, tampoc el PSOE s'ha desmarcat de l'opinió dels populars sobre el 9-N. Fins que no hi hagi un acord transversal dels partits, ha dit, cal pensar que el que es trobarà a Madrid serà "un cert bloqueig".