ERC dóna per esgotat el suport parlamentari al govern de CiU, una vegada superat l'objectiu del 9N, però desitja negociar la nova etapa, que passa, ha dit, per la convocatòria d'unes eleccions plebiscitàries "el més aviat possible", a fi d'iniciar un procés constituent.

La secretària general d'ERC, Marta Rovira, ha explicat, en una roda de premsa, que "l'acord parlamentari de suport a CiU ha quedat esgotat, ha arribat fins al 9N, i una vegada superat amb èxit aquest objectiu, ara el missatge polític dels ciutadans és posar-nos d'acord en com obtenir la majoria parlamentària per declarar la independència".

Després que en la roda de premsa del president de la Generalitat, Artur Mas, aquest hagi llançat a ERC diversos missatges de crítica, la número dos dels republicans ha donat formalment per "esgotat" el pacte de suport parlamentari a CiU.

Esquerra, ha apuntat, "no vol fer valoracions ni un sol retret" a Mas sobre si aquest ha complert o no amb el compromís que havia adquirit respecte a la consulta del 9N, i advoca per "parlar només de futur" a la ronda de contactes convocada pel mateix president de la Generalitat.

Segons Rovira, a ERC no el preocupa que Mas intenti traslladar la pressió cap al seu partit respecte als Pressupostos de la Generalitat o a la falta de suport parlamentari, "perquè només ens preocupa servir als interessos dels ciutadans de Catalunya, tenim confiança en ells i això és el que ens fa treballar per construir el nou país".

ERC, ha explicat, no posa dates límit a la convocatòria d'eleccions, però sí que entén que han de tenir lloc "com més aviat millor", i respecte a la llista única que defensa Mas, ha assenyalat que "el fet més important és que ens posem d'acord amb el què, amb el programa, amb els compromisos electorals que s'assumeixen, i amb un full de ruta que obri un procés constituent".

És cert, ha corroborat la secretària general d'ERC, que Mas "no ha utilitzat ni una sola vegada la paraula independència" en la seva llarga roda de premsa, "però els que sí que l'han pronunciada són els ciutadans de Catalunya diumenge passat, amb la qual cosa haurem de posar-nos d'acord".

Sobre la ronda de contactes, Marta Rovira ha apuntat que "explicarem a Mas que farem tot el possible per arribar a un acord sobre com arribem a la independència, els passos, l'agenda que fa falta per obtenir el mandat democràtic, i la forma d'optimitzar els resultats de les eleccions".

Ha relativitzat, en aquest sentit, el fet evident que les relacions CiU-ERC siguin ara mateix molt fredes, i ha apuntat que "estem convençuts que, entre tots, ens posarem d'acord per maximitzar els resultats amb els quals declarar la independència i per formar un govern de transició nacional".

Sobre la carta de Mas al president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, Marta Rovira ha dit que "seran els catalans els que valorin la seva oportunitat, després que ja hi ha hagut 16 intents previs que l'Estat espanyol acceptés el referèndum que proposàvem des de Catalunya".