El líder de Ciutadans (C'S), Albert Rivera, va advertir que no es pot "caure en l'error" de donar per bons els resultats d'un procés participatiu que és una "burla" a la democràcia i un "frau de llei", per la qual cosa va demanar al president de la Generalitat, Artur Mas, que convoqui eleccions per votar "de veritat".

Coincidint amb el procés participatiu, C's va celebrar un acte amb el lema "Amb la democràcia no es juga" que va congregar unes 600 persones i en el qual també van participar l'eurodiputat d'aquesta formació Juan Carlos Girauta i l'advocada Carolina Punset.

Rivera va començar el seu discurs qualificant la jornada del 9-N d'un "dia trist" per a la democràcia amb el repte d'un bloc sobiranista que pretén "burlar-la", amb un Govern que actua com un "comitè per la sedició" i un Executiu espanyol que "no governa", "passa de tot" i permet la celebració del procés participatiu, va afirmar.

Rivera va exigir a Mas que convoqui ja eleccions autonòmiques perquè els catalans puguin "fer cua" per votar en urnes "de veritat" i no de cartró i el va reptar a encapçalar la llista de CiU sense amagar-se darrere d'una candidatura unitària amb ERC i el seu líder, Oriol Junqueras: "Si no aconsegueix una majoria excepcional, que se'n vagi a casa seva", el va invitar. El president de C's va criticar que l'objectiu polític d'un governant com Mas sigui el d'"aixecar fronteres retrògrades" en ple segle XXI i, davant de l'independentisme, va advocar per reconstruir la "Catalunya democràtica" i oferir un projecte comú espanyol que sigui "atractiu" per a tothom.

Després de criticar els "pactes secrets" entre PP, PSOE i CiU en el debat català, Rivera va oferir C'S com l'"única alternativa" al nacionalisme català i com l'"única" formació política que té una proposta per a Espanya que reconeix la seva pluralitat des de la unitat.

Crítiques de Girauta i Punset

Per la seva part, l'eurodiputat Juan Carlos Girauta va ser contundent: "Treguin les seves brutes mans dels nostres valors cívics", va dir, i ridiculitzant el procés va afegir que "no tenen paperetes, tenen paperets". En un discurs íntegrament en castellà, l'única llengua utilitzada al llarg de tot el míting per part dels seus tres ponents, Girauta fer una dura crítica a Mas dient que "vol encarnar la rebel·lió i la desobediència" des del Palau de la Generalitat i va recordar, en clara al·lusió al president i al Govern, que Carl Schmitt va crear la teoria de fer passar la voluntat política per davant de les lleis. Després de dir-ho, va etzibar: "I que no diguin que els dic nazis, ells son els que em diuen a mi nazi cada dia a Twitter". "Que Artur Mas vulgui fer creure que el 2014 les lleis no són legítimes és d'aurora boreal", va afegir l'eurodiputat.

Per la seva part, en referència a les manifestacions independentistes i al mateix 9-N, l'advocada Carolina Punset va comparar ahir les mobilitzacions dels "nacionalistes" catalans als règims autoritaris de Franco, Hitler i Mussolini: "És el que feia el franquisme a la plaça d'Orient i també el que feien el nazisme a Alemanya i Mussolini a Itàlia, que també treien multituds de feixistes al carrer", va afirmar.