El ministre de Justícia, Rafael Catalá, ha qualificat aquest diumenge el procés participatiu del 9-N de "pura propaganda" de caràcter "polític" organitzada per "forces partidàries de la independència i sense cap tipus de validesa democràtica". Segons Catalá, avui "s'ha instat els ciutadans a participar en un simulacre inútil i estèril on Artur Mas vol ocultar el seu fracàs personal en no haver pogut convocar la consulta il·legal que va anunciar el 12 de desembre". Catalá ha fet aquestes manifestacions en una compareixença sense preguntes a la seu del Ministeri, on només ha pogut accedir RTVE i s'han quedat fora la resta de mitjans.

Segons el ministre, Espanya és "un règim democràtic consolidat on existeix llibertat d'expressió i de manifestació i on les consultes populars es regeixen per estrictes normes que han de garantir la imparcialitat i la neutralitat" però "cap d'aquests requisits s'ha donat surant la jornada d'avui".

El procés s'ha dut a terme, ha afegit, "al marge del marc jurídic" i "no té empara ni en les lleis catalanes ni en cap decret de convocatòria". A més, ha dit, els seus promotors "han renunciat a qualsevol aparença de neutralitat convertits en jutge i part del procés i ni tan sols s'ha garantit la igualtat dels catalans davant el simulacre de consulta".

"Estem doncs davant un acte de pura propaganda que no té efectes jurídics i només ha servit per incrementar la divisí entre els catalans per tensar les relacions polítiques dins i fora de Catalunya", ha resumit.

Catalá ha recordat que la Fiscalia "continua recollint dades en l'àmbit de les diligències d'investigació obertes, i d'acord a aquestes investigacions i denúncies presentades a Catalunya valorarà l'existència de responsabilitats penals i exercir en els pròxims dies les accions penals que corresponguin".

Només per a TVE

El Ministeri ha convocat via sms a alguns mitjans quan faltaven 25 minuts per les nou del vespre, hora estipulada per a la compareixença del ministre. Malgrat això, a una dotzena de mitjans els ha fet esperar a una sala amb l'argument que la compareixença no començava, mentre el ministre ja feia declaracions a una sala només amb la camera de TVE i sense preguntes. L'argument del Ministeri de Justícia és que no pretenien obrir torn de preguntes perquè desvirtuaria el missatge.