Poder treballar desinteressadament en el procés participatiu d'aquest 9-N és la il·lusió que els més de 40.000 voluntaris van poder fer realitat ahir. Les incerteses que hi va haver fins poc abans de l'inici de la històrica jornada no va afectar els ànims dels que van ser uns dels protagonistes de la jornada. Molts d'ells reconeixien que en el fons confiaven que la votació es faria sense incidències. "Sabíem que seria un gran dia i que la gent es podria expressar lliurement tot i els entrebancs que ens han posat des de Madrid i de tots aquells que volien impedir-ho", explicava ahir al matí en Josep Sagué, vocal d'una de les setze taules que hi havia a l'IES Santiago Sobrequés de Girona.

Els actors del procés de participació van ser els coordinadors del procés -presents a cadascun dels punts de votació a tot Catalunya-, els gestors i membres de la mesa -presidents i vocals- i els suplents. Cada mesa estava formada per un president, que custodiava l'urna i vetllava perquè tot funcionés correctament, juntament amb dos vocals. Un registrava el nom de la persona per comprovar que pot votar i el segon n'anotava les dades a mà.

Les cues que es van fer des de primera hora del matí no van agafar els voluntaris per sorpresa, que ja s'esperaven que l'assistència seria important. "Portem gairebé dues hores i la veritat és que no hem parat ni un sol moment i això que no ens adormim", explicava a mig matí en Josep Plavia, que feia de president de mesa a l'institut Santiago Sobrequés.

Plavia explica que les persones que anaven a votar estaven ben informades i que la gran majoria portaven la documentació correctament. Un a un els ciutadans feien cua per dipositar el seu vot. Les cues no van arribar a superar el quart d'hora en aquest institut gironí gràcies als voluntaris que entre passadissos orientaven els assistents a l'aula que se'ls havia assignat per dipositar l'urna.

Preguntats pels motius per als quals havien decidit formar part de procés, els voluntaris ho tenien clar: "Això no passarà mai més a la vida i hi vull ser-hi". Ho explicava Ramon Fortià, un dels gestors de mesa a l'institut Sobrequés, que afegia que "vull ser protagonista d'aquest procés històric".

Aquesta idea es repetia per boca de molts dels voluntuaris que ahir van fer possible el procés participatiu. Ho deia també en Josep Sagué, quan afirmava que "els llibres d'història parlaran del 9-N i explicaran que va ser quan va començar el procés cap a la independència de Catalunya".

Les ganes per fer-ho possible va comportar també un excés de voluntaris a una part dels punts de votació de Catalunya. Al Sobrequés de Girona una cinquantena de suplents es van oferir per cobrir qualsevol baixa. Finalment, només n'hi va haver tres i es van haver d'escollir a l'atzar.

"Aquest és un procés on els vertaders protagonistes som els voluntaris perquè es demostra la voluntat del país per tirar el procés endavant", deia Jordi Plavia.

Els voluntaris tenen un perfil molt variat, homes i dones de totes les edats. Persones que fa anys que exerceixen de voluntaris en activitats del poble juntament amb d'altres que ho feien per primer cop perquè volien viure el que preveien, havia de ser un dia irrepetible.