o són ni dos quarts de vuit del matí i un grup de 10 persones ja s'espera al davant del portal d'entrada de l'Institut Santiago Sobrequés de Girona. El cel encara és fosc i el silenci predomina als carrers, on gairebé no hi ha ningú -excepte algun veí, que encara ha d'anar a dormir-. La principal preocupació dels voluntaris més matiners és la suposada silicona que hi ha al pany del portal. Suposada, perquè quan arriba puntualment a dos quarts el coordinador del local del Sobrequés, Joan Cumeras, aclareix que es tracta d'una estratègia per evitar que una bretolada dificulti l'accés al centre educatiu. "Vam decidir lubricar el pany perquè no s'hi pogués posar cap material que impedís encetar el procés", explica Cumeras mentre obre la porta d'entrada.

Un cop a dins, Cumeras saluda el coordinador del procés a l'Institut Sobrequés, Jordi Barris. Entre tots dos comencen a donar indicacions als voluntaris, que augmenten per moments. No hi ha la percepció que la petició de la Fiscalia de dissabte a la nit, que ordenava als Mossos identificar els responsables d'obrir els punts de votació, tingui cap repercussió. De fet, Cumeras -que a part de ser el coordinador del local també és director del centre- deixa clar que, si és necessari, ell s'identificarà "sense cap problema". Mentrestant, Barris posa ordre al grup de voluntaris, que a tres quarts de vuit ja supera les 30 persones. Tot i això, la tasca de distribuir els presidents i els vocals de les 16 meses del Sobrequés es complica.

El motiu és que el coordinador del procés no disposa de la llista on es relacionen noms dels voluntaris amb els càrrecs assignats. Malgrat tot, no es pot perdre temps i el grup de persones que divendres a la tarda es va dedicar a muntar les urnes -a més d'adequar les aules-, posa en marxa la logística per deixar a punt les meses. Així, uns voluntaris s'encarreguen de traslladar les urnes, les paperetes amb la doble pregunta i els sobres d'una sala on estaven guardades i les porten a les aules que els pertoca. Al punt horari de les vuit, el vestíbul del Sobrequés ja s'ha quedat petit. Més de 50 persones esperen si els assignen una funció, perquè la majoria són suplents. És difícil diferenciar si la gent ha assistit tant d'hora al centre per la crida de l'Assemblea Nacional Catalana o per complir com a voluntaris.

Les aules prenen forma de mesa amb dues urnes, prop de 2.000 paperetes del 9-N i dos portàtils nous de trinca per classe. Ara bé, ningú sap del cert d'on sorgeixen aquests aparells informàtics. Al final, sembla que la Generalitat havia previst la compra dels portàtils en el pressupost de la consulta i que el Departament d'Ensenyament cedirà els aparells als centres educatius. El regidor d'Urbanisme de Girona, Carles Ribas, que és al Sobrequés des de quarts de vuit per controlar que no hi hagi cap imprevist, només aclareix que els portàtils s'han adquirit per a l'ocasió. Ribas, que afegeix que tots els locals del 9-N a Girona han obert amb normalitat, no és l'únic polític de la ciutat que hi ha al Sobrequés. Un dels voluntaris en la gestió de les meses és el portaveu d'ICV de Girona, Joan Olòriz, mentre que com a suplent hi ha la candidata d'ERC a la ciutat, Maria Mercè Roca.

Només falta mitja hora per a les nou del matí. Comença una contra rellotge perquè tot estigui llest, al mateix temps que encara hi ha voluntaris que es presenten al centre educatiu. Hi ha cert nerviosisme, pel fet que el coordinador del procés encara no ha assignat els presidents ni els vocals de les meses. Mentrestant, alguns voluntaris enganxen els cartells que assenyalen a quina taula s'ha de votar en funció del primer ?cognom. El vestíbul del Sobrequés és un autèntic batibull de gent, que compta amb la presència de més d'un centenar de persones. Finalment, vint minuts abans de les nou del 9-N, Barris demana silenci a la sala per cridar els presidents i els vocals de les 16 meses del centre. Un per un, cada voluntari es dirigeix a l'aula assignada. Una vegada allà, es reparteixen les tasques.

Pel que fa al gairebé centenar de suplents que hi ha al vestíbul, l'organització sol·licita que facin cua a fora per poder votar. A més, ja fa uns quants minuts que desenes de ciutadans també fan fila a l'entrada del Sobrequés. A dins del centre, els voluntaris comproven que el sistema informàtic funciona i hi ha qui aprofita per fer una primera queixalada a l'esmorzar. Tres minuts abans de les nou, s'intenta posar ordre a la cua per evitar que es produeixi un col·lapse quan els votants accedeixin a les meses. Hi ha membres de l'organització que ja s'emocionen perquè la fila de gent arriba més enllà del pati i envolta part del tancat del Sobrequés. A les nou, Cumeras anuncia: "Comença el procés de participació", amb forts aplaudiments de fons. Hi ha voluntaris que no poden contenir les llàgrimes d'emoció i els nervis previs per l'arrencada es transformen en il·lusió de poder votar.