La presidenta del Partit Popular a Catalunya, Alícia Sánchez-Camacho, va carregar contra el procés participatiu, que va definir com una "farsa i un nyap democràtic que vulnera els drets constitucionals". Camacho, que presentava la nova campanya de comunicació popular pensant en l'endemà del 9-N, va titllar aquesta jornada de "tupinada antidemocràtica" i va recalcar que fins i tot les urnes són de cartró, "tot el procés separatista és de cartró". Per això, va assegurar, no té "cap valor democràtic ni jurídic".

La líder popular va considerar que la mostra més clara d'aquesta "farsa" és que el líder d'Esquerra Republicana, Oriol Junqueras, presidís com a voluntari ahir una mesa al municipi d'on és alcalde, Sant Vicenç dels Horts.

Segons Sánchez-Camacho, el president de la Generalitat, Artur Mas, ha sembrat la divisió entre els catalans i l'odi amb la resta dels espanyols. Per això, va voler afegir, "la història el jutjarà".

Així mateix, la popular va retreure a Mas que estigui portant els catalans al "desprestigi". En aquest sentit, va qualificar de "teatre" les seves actuacions. En primer lloc, "va ser el de participació de la Diada", el segon el de la "V" i, ara, el tercer, amb una "votació de caixes de cartró".

D'aquesta manera, el Partit Popular català es va voler postular com "el referent" per establir una relació entre els governs català i espanyol basada en la "llei, el diàleg i la democràcia". Així ho va assegurar en la presentació de la seva nova campanya, "Bastim ponts. Construïm junts".

Malgrat les voluntats de diàleg, els populars van advertir també al president de la Generalitat que no cediran als "xantatges" perquè amb la celebració de la consulta d'aquest diumenge ha traspassat una "línia vermella gravíssima". Per això, Camacho va dir que Mas haurà de "retrocedir a la llei, a la democràcia i al sentit comú".