El president del Govern central, Mariano Rajoy, va emplaçar ahir el president de la Generalitat, Artur Mas, a "recuperar el seny" a partir de demà dilluns i començar a parlar. La conversa, això sí, hauria de ser dins de la llei i va subratllar que al 9-N "se li podrà dir com es vulgui, però ni és un referèndum, ni és una consulta, ni és res que se li assembli", a part que "no produeix cap efecte".

"Mentre sigui president del Govern, la Constitució espanyola es complirà", va destacar Rajoy, que va afegir que la sobirania nacional "estarà fora de perill i ningú trencarà la unitat d'Espanya", va insistir Rajoy just el dia abans del 9 de novembre. Així mateix, sobre el procés participatiu de Catalunya, va afirmar que "se li podrà dir com es vulgui, però ni és referèndum, ni és consulta ni és res que se li assembli" i "no produeix cap efecte".

"L'imperi de la llei"

El president del Govern va recordar que el mateix dia que es va anunciar el referèndum ja va dir que era il·legal i que, per tant, no s'havia de celebrar. Amb tot, Rajoy va manifestar que "Espanya és una democràcia, un Estat de dret, en què tots estan sotmesos a l'imperi de la llei". Mariano Rajoy va confiar que aquest dilluns "es recuperi el seny" i va convidar Mas a dialogar "dins del marc de la Constitució" i de la llei i, també, a parlar de "millorar el benestar i la riquesa dels ciutadans"; en definitiva, "atendre les preocupacions del seu dia a dia".

En el mateix sentit, la secretària general del partit i presidenta de Castella-la Manxa, María Dolores de Cospedal, va asseverar que "governar és sobretot vetllar pel compliment de la llei" i això, va dir, és el que està fent el Partit Popular.

"Sembla una obvietat, però hi ha alguns que es creuen que estan per damunt de la llei" i "per damunt de la llei no està ningú", va remarcar Cospedal. I va afegir que "com més alt estigui un, més està sotmès a l'imperi de la llei".

Per la seva banda, la presidenta del Partit Popular català, Alicia Sánchez-Camacho, va manifestar que espera que el president de la Generalitat de Catalunya, Artur Mas, "no s'equivoqui demà [avui per al lector] i posi en risc a Catalunya". Però, si ho fa, Sánchez Camacho va remarcar que "l'Estat i Mariano Rajoy garantiran el compliment de la llei".