El portaveu de la delegació internacional que observarà el procés participatiu del 9-N, Ian Duncan, parlamentari europeu conservador, va assegurar ahir: "No crec que votar sigui o pugui ser un delicte". Duncan va confiar que el 9-N sigui "el primer pas del que crec que serà un viatge desafiant" i per tot plegat va destacar que el més important és "deixar que la veu de la gent sigui escoltada". Duncan va afirmar que estaria "encantat" de reunir-se amb el Govern espanyol.

Duncan és part de la delegació conformada per vuit diputats europeus que recorrerà el territori per "observar amb neutralitat i independència" com es desenvolupa la jornada. Al costat de Duncan -eurodiputat conservador pel Regne Unit-, hi haurà la basca Izaskun Bilbao, eurodiputada del PNB; Mark Demesmaeker, conservador flamenc a l'eurocambra; Jill Evans, de Gal·les i de l'aliaça lliure europea; Valter Mutt, diputat suec; Gerárd Onesta, membre del Conséil Régional Midy-Pyrénees; Peter Vilfaan, eslovè de l'ALDE; i Bernhard von Grünberg, alemany de l'SPD.

Per la seva banda, el responsable d'Exteriors de la Generalitat, Roger Albiñana, va explicar ahir que la delegació es repartirà en tres grups per seguir arreu del territori el procés. Després que aquest el dissabte es reunissin amb representants de tots els grups parlamentaris catalans, la delegació visitarà una trentena de punts de votació: Barcelona i àrea metropolitana; Barcelona i comarques gironines; i Barcelona i comarques tarragonines. Tindran accés lliure a totes les instal·lacions. Segons el Govern català, la delegació compareixerà avui al vespre.

De moment, Duncan va manifestar que "la cosa important és que deixeu que la veu de la gent sigui escoltada". Duncan va assegurar també que, abans de desplaçar-se a Catalunya, es va reunir amb un representant del Govern espanyol a la Unió Europea i que estarà encantat d'accedir-hi un altre cop si la Moncloa està disposada a conèixer el seu punt de vista sobre el 9-N.

Duncan va insistir que abans que conservador és demòcrata i que per això ell i els seus col·legues diputats són a Catalunya aquest cap de setmana. "El dret a votar és un dels més preciosos que tenim", va afirmar. Així, va explicar que la delegació internacional "observarà, testimoniarà, viatjarà, veurà què passa, escoltarà, parlarà, caldrà que entengui perfectament què passa per informar-ne, i sense donar suport a cap de les parts sinó al procés". "És important que considerem què passarà, que la voluntat de la gent és la cosa més important, tant és com es defineixi, sempre serà sobirana", va sentenciar.