Avui quan vagi a votar a Monistrol, en el moment d'introduir la papereta a l'urna, recordaré el meu pare. La seva vida i el seu exemple. La seva lluita, en anys difícils, pel nostre País. La seva fidelitat a la nostra cultura i al nostre Poble. La seva dignitat i el seu compromís per la llibertat, per la democràcia, per un món més just i més lliure.

Avui quan vagi a votar, recordaré el meu pare en els anys de la República, com a militant de l'Agrupació Valencianista Republicana i de l'Agupació Valencianista Escolar i com a delegat a l'Alcúdia de l'Associació Protectora de l'Ensenyança Valenciana.

Avui quan vagi a votar recordaré el meu pare, tinent farmacèutic durant la guerra i posteriorment jutjat i empresonat per la Comisión Depuradora de los Cooperadores de la Rebelión.

Avui quan vagi a votar recordaré el meu pare i les humiliacions que va patir pel fet que no parlava en "cristiano" sinó "como los patanes". I el recordaré amb la seva dignitat i la seva llibertat interior. Perquè ningú, mai, no va poder doblegar-lo ni encadenar les seves idees i el seu desig de llibertat.

Avui quan vagi a votar recordaré el meu pare en els anys foscos del franquisme, de repressió i de negació de la nostra identitat cultural i nacional. I el recordaré en el seu treball pacient, discret, humil, subterrani, a favor de la nostra llengua i de la nostra cultura.

Avui quan vagi a votar recordaré el meu pare i la meva mare en el seu casament, en valencià l'any 1951, i el seu viatge de noces a Barcelona, Montserrat i Mallorca, terres on quan deien "Bon dia", els contestaven també "Bon dia".

Avui quan vagi a votar recordaré el meu pare treballant, colze a colze per vertebrar el nostre País, juntament amb Joan Fuster, Manuel Sanchis Guarner, Vicent Ventura, Francesc Ferrer Pastor, Vicent Andrés Estellés, Francesc de P. Burguera, Josep Iborra, Andreu Alfaro, Enric Valor, Joan Francesc Mira, Eliseu Climent, Vicent Pitarch, Lluís Alpera, Raimon...

Avui quan vagi a votar recordaré el meu pare difonent (i protestant) el cas Galinsoga i el Consell de Guerra a Jordi Pujol.

Avui quan vagi a votar recordaré el meu pare fent classes de valencià de nit, a adults que mai no l'havien estudiat i que volien deixar de ser analfabets en la nostra llengua. I fundant Acció Cultural del País Valencià i el PSPV de Ventura i col·laborant econòmicament amb els Premis Octubre i en les Campanyes Carles Salvador i a favor dels repetidors de TV3 al País Valencià i recollint signatures en la ILP per una televisió sense fronteres...

Avui quan vagi a votar recordaré el meu pare animant i encoratjant els joves de la Ribera, en ple franquisme, a fundar revistes en valencià com Parlem i Vencill.

Avui quan vagi a votar recordaré el meu pare i la llavor sembrada al llarg dels gairebé 102 anys de vida, una llavor que ara continuen sembrant persones com David Pagès, Vicent PartalIsabel-Clara Simó.

Avui quan vagi a votar recordaré el meu pare, que ens va deixar a les meves germanes i a mi, com a llegat, com a preciós llegat, l'amor a la llibertat, al nostre País i a la nostra llengua, el respecte per l'adversari, l'honestedat i el compromís per la justícia.