El Tribunal Constitucional (TC) no resoldrà de manera immediata sobre el recurs presentat ahir per la Generalitat demanant a l'alt tribunal que reconsideri l'admissió a tràmit de la impugnació del "procés de participació" del 9-N presentada pel Govern espanyol. Els serveis jurídics de la Generalitat de Catalunya havien presentat un recurs davant el TC en el qual li sol·licitaven que "deixés sense efecte" l'admissió a tràmit de la impugnació del "procés de participació". Així va informar la Generalitat en un comunicat en el qual va abundar en què "en la hipòtesi que no sigui admès aquest recurs", planteja al Tribunal Constitucional "un aclariment de la providència d'admissió a tràmit, que resulta confusa pel que fa al seu abast, com s'ha posat de manifest, entre d'altres, amb les declaracions efectuades per diferents membres del mateix Govern central".

El Constitucional no té previst reunir-se per resoldre sobre aquest recurs de súplica presentat per Generalitat, recurs que seguirà la tramitació habitual d'aquest tipus d'escrits, segons fonts jurídiques. La suspensió de la consulta alternativa adoptada pel TC és conseqüència de l'admissió a tràmit del recurs contra ella presentat pel Govern central, van informar les mateixes fonts. El recurs presentat per l'executiu central era d'impugnació de disposicions autonòmiques i, subsidiàriament, de conflicte positiu de competències, i invocava l'aplicació de l'article 161.2 de la Constitució que determina la suspensió automàtica de la norma recorreguda per un termini provisional de cinc mesos.

Els terminis

Transcorregut aquest termini, si el TC no ha resolt sobre el fons de l'assumpte decidirà si manté la suspensió o no, al marge de què la data del 9 de novembre hagi transcorregut. Les mateixes fonts van confirmar que l'executiu català ja va presentar un recurs similar contra la primera suspensió acordada per a la llei catalana de consultes i el decret que la desenvolupava fent una primera convocatòria sobiranista per al 9 de novembre.