La líder del PPC, Alícia Sánchez-Camacho, va instar el president de la Generalitat, Artur Mas, que no es posi "ni davant ni darrere" del 9-N i "no comprometi" a funcionaris en "possibles actes de comissió d'il·legalitat", però va dir que "si les entitats socials volen fer acte de suport a Mas i Junqueras, que ho facin, però no un referèndum ni una consulta". Durant l'acte de presentació a Barcelona del llibre L'acord del seny, escrit pel diputat del PPC Juan Milián, ?Sánchez-Camacho va recordar que "ni Mas ni el Govern poden fer el dia 9 un referèndum ni un simulacre de referèndum il·legal, perquè està suspès i perquè seria il·legal i antidemocràtic".

El líder de Ciutadans, Albert Rivera, va afirmar que espera que demà, dia fixat pel Govern català per celebrar l'anomenada consulta alternativa, "no passi res més que la propaganda" i la protesta. "Cal separar els actes jurídics de la propaganda", va recalcar Rivera en declaracions a Onda Cero.

La petició

Societat Civil Catalana va demanar als catalans que no participessin en el procés participatiu, en ser només "propaganda de l'independentisme", i va exigir al Govern que "no desatengui les seves obligacions constitucionals" i, per tant, "faci complir la llei" i retiri les urnes. En una roda de premsa a la nova seu de l'associació a Barcelona, el vicepresident primer de SCC, Joaquim Coll, va demanar "als catalans que no volen la ruptura amb la resta d'Espanya" que "no participin en aquest procés, que és només un instrument de propaganda de l'independentisme". "Aquest procés no és cap altra cosa que la continuació de la consulta inicial i ha estat igualment suspès pel Tribunal Constitucional", va recordar Coll, que va "deplorar" la "conducta del Govern, que està desafiant d'una manera oberta l'Estat democràtic de Dret".