El coordinador general de CDC, Josep Rull, va assegurar ahir que serà la Generalitat qui donarà dades de participació i resultats del procés participatiu del 9-N perquè és qui sumarà els vots emesos. En declaracions abans de l'acte final de la campanya "Ara és l'hora", Rull va insistir que el Govern és "l'últim responsable" d'aquest procés encara que l'executin voluntaris. També va aprofitar per advertir l'Estat que "farà el ridícul" i evita que es posin les urnes. "És l'últim que li convé a l'Estat espanyol. Poden fer molts moviments, però estem convençuts que no traspassaran una línia que és la de fer el ridícul. Volem pensar que no es traspassarà aquesta línia", va opinar. Rull va defensar que el que s'estava fent des de Catalunya "s'estava fent ben fet", i CDC "no es planteja el 9-N com un acte d'insubmissió o de desobediència, sinó de normalitat democràtica". "El 9-N serà un dia històric perquè els catalans decidirem votant que sigui un dia històric", va concloure. Per la seva banda, el president d'ERC, Oriol Junqueras, va assegurar que no tenia cap altre temor que "que algun dia el poble de Catalunya no vulgui la independència". "Qualsevol altra cosa no ens fa cap mena de por", va afegir per deixar clar que no li preocupava l'actuació de l'Estat per impedir el procés participatiu. Junqueras, que també va participar en l'acte final de campanya pel 9-N organitzat per Ara és l'hora a Barcelona, confia que la jornada serà un èxit, "també a ulls del món". Malgrat les "dificultats logístiques", va dir, "tothom complirà amb la seva feina". I va destacar el "compromís" de tots els agents implicats, inclòs el Govern. El republicà va definir el 9-N com "un pas més" cap a la independència.

ANC i Òmnium Cultural van cridar a participar "sense por" el 9-N i a votar "contra l'Estat espanyol", va apuntar la presidenta de l'Assemblea Nacional Catalana, Carme Forcadell. "Nosaltres votarem sí-sí perquè no volem pertànyer a l'Estat espanyol, perquè no volem un govern que ens prohibeix les llibertats, que ens nega els nostres drets i que amenaça els nostres ciutadans", va dir Forcadell durant l'acte final de la campanya "Ara és l'hora". La presidenta d'Òmnium, Muriel Casals, va reclamar als ciutadans que participin demà "malgrat el soroll i les amenaces" de Madrid, i va apuntar que si bé no serà un referèndum, podia ser "un acte sense validesa jurídica que tingui conseqüències polítiques".

L'acte amb la presència de nombroses entitats de la societat civil catalana i de dirigents polítics de les formacions sobiranistes -entre ells Josep Rull (CDC), Oriol Junqueras (ERC), David Companyon (EUIA), Dolors Camats (ICV) i David Fernández (CUP)-. Una representant del moviment independentista escocès, Natalie McGarry, va expressar al començar l'acte la seva solidaritat amb les organitzacions sobiranistes catalanes.