El president de la Generalitat, Artur Mas, ha anunciat aquest dimecres que després del 9-N enviarà una carta al president del govern espanyol, Mariano Rajoy, per fer balanç del procés participatiu i també per oferir-se de nou a dialogar i a trobar solucions "que poden ser beneficioses per a tots". Ho ha dit durant un esmorzar de Nueva Economía Fórum, on ha afegit que també li recordarà a Rajoy que a Catalunya quedarà pendent de celebrar un referèndum definitiu i, si pot ser, acordat amb l'Estat. En resposta a una pregunta en castellà, Mas s'ha dirigit als ciutadans d'Espanya per dir-los que "els estan mentint" perquè el 9-n no és un referèndum per declarar la independència en 48 hores.

Mas ja ha avançat aquest dimecres quin serà el seu primer pas després del 9-N, enviar-li una carta a Rajoy per tornar a oferir-li diàleg. Ha explicat que prefereix comunicar-se per escrit que no pas fer-ho telefònicament, perquè llavors "poden dir que no has dit res".

La missiva tindrà tres grans objectius: fer balanç del que ha passat el di 9, oferir un cop més (i van molts, ha precisat) la seva disposició a parlar, a dialogar i a trobar solucions beneficioses per a tots, i també recordar que quedarà pendent que a Catalunya se celebri un referèndum "de manera definitiva" i si pot ser acordada amb l'Estat, "a la britànica o a la canadenca".

També ha aprofitat per enviar un missatge als ciutadans d'Espanya, responent una de les preguntes que se li han fet en aquest sentit. Mas ha assegurat que Catalunya està defensant drets fonamentals, que també són de la resta de ciutadans, com és la llibertat d'expressió, ideològica i el dret a la participació.

"No estem fent un referèndum per declarar la independència al cap de 48 hores, els estan mentint amb això", ha remarcat, tot recordant que la Generalitat ha respectat la suspensió del decret de convocatòria de la consulta, i per això activa ara un procés de participació que no és un referèndum encobert. "Si això no es pot fer amb normalitat, els ciutadans espanyols han de reflexionar llavors sobre la qualitat democràtica d'Espanya", ha conclòs.