La Generalitat va presentar ahir una demanda davant el Tribunal Constitucional (TC) perquè no suspengui el 9-N alternatiu, mentre ERC va exigir al president de la Generalitat Artur Mas, que "assumeixi les seves responsabilitats" i mantingui el procés participatiu "decideixi el que decideixi" la instància judicial. A les portes de la reunió del TC que comença avui i en la qual decidirà si admet a tràmit el recurs del Govern central contra el nou 9-N, les forces sobiranistes i el Govern van mantenir ahir la seva intenció de tirar endavant amb el procés participatiu i amb les seves respectives campanyes informatives, mentre que el PP va advertir que d'aquí a sis dies s'acabarà l'"engany massiu" d'Artur Mas. En canvi, per al PSC, l'endemà del 9-N serà el moment en el qual el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, presentarà una proposta de "concreció" de la reforma constitucional en clau federal que defensen els socialistes.

Abans que avui el TC decideixi si accepta la impugnació del Govern espanyol, cosa que comportaria la suspensió provisional automàtica del nou 9-N, la Generalitat va presentar una demanda davant el Constitucional per reclamar que no suspengui el procés participatiu. Segons va explicar el conseller de Presidència i portaveu del Govern, Francesc Homs, la Generalitat al·lega que el Govern, en la seva impugnació, "considera de forma errònia que és la continuïtat del referèndum suspès". A més, la Generalitat argumenta que el Govern hauria d'haver presentat un "incident d'execució" sobre el procés de suspensió de l'anterior consulta, en lloc d'interposar un segon recurs d'impugnació del nou 9-N.

Per a Homs, el Govern se salta "la lògica del dret" i aplica una estratègia que suposa un "abús de poder", perquè limita les possibilitats d'al·legacions per part de l'executiu català per defensar-se de la suspensió automàtica.

Més reaccions

El subsecretari de la Presidència del Govern, Jaime Pérez Renovales, va afirmar a Madrid que l'executiu s'havia vist abocat a impugnar la consulta alternativa i va subratllar que el que inicialment s'havia plantejat com una "espècie" de procés participatiu privat, s'havia convertit en una consulta pública. Pérez Renovales va criticar que la Generalitat esgrimeixi la falta d'un decret de convocatòria com a argument per assenyalar que no hi ha cap il·legalitat i, per tant, res impugnable, i va recalcar que es pretén fer la mateixa consulta, però sense els actes legals que donen més garanties al procés per evitar la seva impugnació. Si el conseller va afirmar, sobre si hi haurà o no 9-N, que "això es pot fer i es farà", Artur Mas va contestar també de forma lacònica: "ja sabeu quina és la nostra intenció", quan li van preguntar per aquesta qüestió en un acte a Barcelona.

Per la seva banda, el president d'ERC, Oriol Junqueras, va instar el Govern a seguir amb el seu pla davant el 9-N i va demanar a Mas que "assumeixi les seves responsabilitats" davant una probable suspensió per part del TC. "Cada institució ha d'assumir les responsabilitats que li corresponen, i el Govern ha d'assumir les seves", va assegurar Junqueras en clara resposta a les paraules d'aquest cap de setmana de la vicepresidenta de la Generalitat, Joana Ortega, que va assegurar que no hi ha totals garanties que les urnes puguin sortir al carrer diumenge que ve dia 9.

També va replicar a Ortega el secretari general d'ICV, Josep Vendrell, el qual va avisar que és el Govern el que ha de "garantir" el desenvolupament del 9-N, i va fer una crida TC a no "deixar-se manipular" pel Govern amb el seu acte de "cinisme" i "hostilitat".

En canvi, la líder del PPC, Alícia Sánchez-Camacho, va considerar que el pròxim 9 de novembre acabarà l'"engany massiu" i, per això, va exigir Artur Mas que es deixés de "dreceres" i, a partir del dia 10 de novembre, faci una remodelació del seu Executiu i "comenci a governar".

El líder de Ciutadans (C's), Albert Rivera, va dir que, "passi el que passi" el 9-N, "el mal ja està fet" amb una Catalunya convertida en "laboratori d'identitats", i va demanar a Mas que anticipi les eleccions catalanes i encapçali la llista de CiU, sense amagar-se darrere d'ERC en una d'unitària.